LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posudba e-knjiga

Nova aplikacija Knjižnica grada Zagreba mnogim će studentima olakšati pripremu za ispite

Uz pomoć Zaki Booka, prve hrvatske knjižnične aplikacije za posudbu e-knjiga, od 31. svibnja članovi Knjižnica grada Zagreba moći će posuđivati e-knjige.

Uz pomoć Zaki Booka, prve hrvatske knjižnične aplikacije za posudbu e-knjiga, od 31. svibnja članovi Knjižnica grada Zagreba moći će posuđivati e-knjige.

Knjižnice grada Zagreba predstavile su Zaki Book, prvu hrvatsku knjižničnu aplikaciju koja omogućuje posudbu e-knjige. Za posudbu e-knjige potrebno je biti član Knjižnica, znati svoj članski broj koji se nalazi na članskoj iskaznici te pin koji svaki korisnik može zatražiti u bilo kojoj knjižnici. 

Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej prilikom predstavljanja Zaki Book aplikacije istaknula je dostupnost naslova u bilo kojem trenutku kao glavnu prednost aplikacije. Knjige će se moći posuđivati u bilo koje doba dana ili noći, a za posudbu neće biti potrebno otići do knjižnice, već će se moći obaviti s bilo kojeg mjesta koje ima pristup internetu. 

Osim dostupnosti knjiga u bilo kojem trenutku uvođenje posudbi e-knjiga ima i mnoge druge prednosti. Blanka, studentica Filozofskog fakulteta, smatra da se time olakšava transport knjiga: 

– Mislim da je to odlična prilika za poticanje čitanja jer olakšava transport i dostupnost knjiga. Nije isto kada po knjigu moraš do knjižnice i kada možeš do nje u nekoliko klikova. Osim toga, neki popularni i aktualni naslovi često budu posuđeni jer knjižnice imaju premalo primjeraka, a ovako bi postojao primjerak za svakoga.  A i e-knjige štede drveće.

Marta, studentica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, prednost vidi i u lakšem pristupu stručnoj literaturi: 

– S obzirom na to da su e-knjige sve popularnije, mislim da je potrebno da se omogući i posuđivanje e-knjiga. Mislim da je to dosta korisno za studente jer će neka stručna literatura za ispite koje obično ima u malo primjeraka biti dostupna svima, a ne samo onome tko prvi posudi fizičku knjigu. Puno je lakše posuditi e-knjigu nego svaki čas dolaziti u knjižnicu, pogotovo u vrijeme rokova.

Posudba e-knjiga postat će dostupna od 31. svibnja 2019, na Dan grada Zagreba. Ova nova opcija dar je Knjižnica grada Zagreba građanima grada Zagreba s ciljem poticanja kulture čitanja i razvijanja ljubavi prema knjizi. 

FOTO: PIXABAY