LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Saniranje posljedica potresa

Naslovi iz knjižnica oštećenih u potresu privremeno će se pohraniti u NSK-u

Prema podacima koje ima NSK, u potresu je oštećen veći broj knjižnica. U svojim će prostorijama privremeno pohraniti njihovu građu.

Prema podacima koje ima NSK, u potresu je oštećen veći broj knjižnica. U svojim će prostorijama privremeno pohraniti njihovu građu.

Među brojnim objektima oštećenima zbog potresa na području Sisačko-moslavačke županije našle su se i knjižnice. Dio njihove najvrjednije građe privremeno će se pohraniti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u skladu s prostornim mogućnostima, prema naputku za njihovu evakuaciju koji su pripremili djelatnici odjela Zaštita programa i Hrvatskog zavoda za knjižničarstvo NSK-a. 

NSK na svojim službenim stranicama ističe da su sačuvane zavičajne zbirke u narodnim knjižnicama u Petrinji i Sisku, ali da je stradao veći broj knjižnica, pri čemu je najveću štetu pretrpjela Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja i Dječji odjel Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak. Međutim, ondje ulazak još nije dopušten pa nije utvrđen potpuni opseg štete. 

Dodatna oštećenja, stoji u objavi, nakon ožujskoga potresa u Zagrebu pretrpjelo je i dvanaest knjižnica u mreži Knjižnica grada Zagreba kao i knjižnice u okolnim županijama.
FOTO: FACEBOOK / NSKZG