LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U nedostatku medicinskih djelatnika

Nakon 40 godina ponovno se upisuje generacija medicinskih sestara i tehničara u Našicama

„Do sada, ova struka se uglavnom obrazovala u tri razredna odjeljenja u Osijeku. S obzirom na potražnju na tržištu rada i nedostatak od preko 4 000 medicinskih sestara na nacionalnoj razini, odlučili smo proširiti obrazovnu ponudu i ovdje u Našicama.”

„Do sada, ova struka se uglavnom obrazovala u tri razredna odjeljenja u Osijeku. S obzirom na potražnju na tržištu rada i nedostatak od preko 4 000 medicinskih sestara na nacionalnoj razini, odlučili smo proširiti obrazovnu ponudu i ovdje u Našicama.”

U petak je u Srednjoj školi Isidora Kršnjavog održana konferencija za medije, najavljujući strukovni kurikulum medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege za sljedeću školsku godinu. Na konferenciji su bili župan Mato Lukić, gradonačelnik Krešimir Kašuba, pomoćnica ravnatelja Opće županijske bolnice Našice Zvjezdana Gvozdanović te pročelnica u Osječko-baranjskoj županiji Miranda Glavaš-Kul. Svi su izrazili zadovoljstvo uvođenjem ovog programa, koji će osigurati obrazovanje za zdravstvene struke, deficitarno područje u županiji i Republici Hrvatskoj, piše na stranicama Grada Našica.
 

„Do sada, ova struka se uglavnom obrazovala u tri razredna odjeljenja u Osijeku. S obzirom na potražnju na tržištu rada i nedostatak od preko 4000 medicinskih sestara na nacionalnoj razini, odlučili smo proširiti obrazovnu ponudu i ovdje u Našicama. Naša županija trenutno broji 2877 registriranih sestara i tehničara, ali to nije dovoljno s obzirom na potrebe zdravstvenih i socijalnih ustanova našeg područja, uključujući KBC, našičku bolnicu, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo te ustanove socijalne skrbi poput domova za stare i nemoćne. Osim toga, gradnja novog doma za stare i nemoćne dodatno će povećati potrebu za stručnjacima iz ove oblasti.” – rekao je župan.


Gradonačelnik Kašuba naglasio je podršku lokalnih vlasti u pružanju prilike mladima za karijeru u medicini. Ta inicijativa označava novu eru u obrazovanju, posebno jer se događa u godini koja slavi 70 godina srednjoškolskog obrazovanja u Našicama. Program će započeti iduće jeseni, primajući ukupno 24 učenika na petogodišnji put. Prve dvije godine bit će posvećene gimnazijskom programu, dok će se preostale tri godine fokusirati na struku. Podršku tom novom programu pruža Opća županijska bolnica, što je posebno važno jer će ovaj program oblikovati nove generacije spremne za rad u njihovim medicinskim ustanovama.
IZVOR: GRAD NAŠICE
FOTO: GETTY IMAGES, ILUSTRACIJA