LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tradicionalna manifestacija

Najzanimljivije iz programa Noći muzeja; uključene i visokoobrazovne institucije

1. veljače 2019. održava se tradiconalna manifestacija Noć muzeja. Izdvojili smo najzanimljive edukativne i zabavne sadržaje u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru.

1. veljače 2019. održava se tradiconalna manifestacija Noć muzeja. Izdvojili smo najzanimljive edukativne i zabavne sadržaje u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru.

Prvoga dana veljače održat će se tradicionalna manifestacija u muzejima diljem Lijepe Naše, Noć muzeja. Trinaesti je ovo put da će muzeji od 18 do 1 sat otvoriti svoja vrata posjetiteljima i omogućiti im besplatno razgledavanje zbirki. Svaka Noć ima tematsku okosnicu, ove godine to je Muzeji – inovacije i digitalna budućnost. Cilj je naglasiti korištenje digitalnih tehnologija u muzejima i pokazati na koji se način njima mogu prikazivati muzejske zbirke, ali i kako se organiziraju stručna, znanstvena i druga događanja. Ponudit će se edukativni i zabavni sadržaji, virtualni obilasci muzejskih postava, povijesnih zdanja i baštinskih lokaliteta.

Iz programa smo izdvojili najzanimljivije u najvećim hrvatskim gradovima. 

Zagreb

U zagrebačkim je muzejima tradicionalno bogata ponuda za Noć muzeja, izdvojili smo samo neke. U Muzeju za umjetnost i obrt posjetitelji će moći pogledati četiri izložbe postavljene samo za ovu priliku te stalan postav muzeja. Uz to, moći će vidjeti izložbu Hrvatska baština u trećoj dimenziji. Posebna će atrakcija u MUO-u ove godine zasigurno biti trofej Davis cupa.

Digitalne će sadržaje predstaviti i Gliptoteka HAZU. Moći će se razgledati virtualna izložba Od tvornice do muzeja te će se uz interaktivno vodstvo pogledati Zbirka sadrenih odljeva stećaka.

Osim u muzejima poznatu će manifestaciju ugostiti Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s udrugom Retro info iz Zagreba. Postavit će interaktivnu izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala te će se održati igraonica legendarnih računalnih igara.

Osijek

Od mnoštva događaja u osječkim muzejima mladima je možda najzanimljivija ona u kojoj će mobitelima moći istraživati osječku Tvrđu. Za to je potrebno na mobitel preuzeti aplikaciju WallaMe koja omogućava razgledavanje na temelju tehnologije proširene stvarnosti te objavljivanje fotografija na društvenim mrežama.

Također, bit će predstavljen međunarodni projekt VIRAL. Riječ je o ERASMUS+ projektu koji ukazuje na potrebu svladavanja digitalnih vještina i znanja u svrhu zapošljavanja i poboljšanja demografske situacije u Hrvatskoj. Vjerujemo da će u bogatom programu svatko pronaći nešto za sebe i da će šetnje muzejima biti edukativni odmori usred ispitnih rokova.

Rijeka

Riječki vas Astronomski centar poziva na svoj bogat program. Istaknimo samo show u planetariju pod nazivom Zvjezdana igra u 18 sati, predavanje Budućnost svemirskih letova u 19:30 i show u planetariju Svemirske misije u 23 sata.

Svoja vrata ovom prilikom otvara i Sveučilišna knjižnica Rijeka. Obilježit će se pedeseta obljetnica izložbe Glagoljica koja će se u Noći muzeja moći razgledati u dva termina, u 19 i 21 sat. Osim toga, bit će predstavljen portal glagoljica.hr.

Zanimljivo će biti i u Prirodoslovnom muzeju Rijeka uz niz predstavljanja novih ideja kao što su Novo, novo, novo vrijeme ili videoprezentaciju onoga što muzej već nudi Povijest inovacija u Muzeju. Moći ćete vidjeti kako funkcionira 3D-printer te popuniti anketu kojom ćete Muzeju pomoći da u skladu s vašim interesima poboljša ponudu.

Zadar

U Zadru možete posjetiti izložbe u Kneževoj palači, od kojih je možda najzanimljivija 3D-holoprojekcija postava stalne izložbe Šest salonskih priča, a svoju će izložbu postaviti i učenici Tehničke škole Zadar pod nazivom Naša perspektiva.

Muzej antičkog stakla tradicionalno je zanimljiv svim uzrastima, a uz stalni postav moći će se posjetiti radionica puhanja stakla i izrade staklenog nakita.

Split

Naposljetku odlazimo na jug i donosimo nekoliko prijedloga iz splitskih muzeja. Arheološki muzej, osim stručnog vodstva i razgledavanja stalnoga postava, priređuje zanimljivu izložbu pod nazivom Abracadabra. Magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar. Također, bit će organizirani posjeti lokalitetima Salona (autobus za posjet Saloni polazi ispred Arheološkog muzeja u Splitu u 17:45 te u 20 sati) i Issa.

U Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika ćete osim brojnih izložbi imati priliku vidjeti predstavljanja novih tehnologija u muzeju i zanimljive projekcije arheoloških nalaza.

Vjerujemo da će u bogatom programu svatko pronaći nešto zanimljivo i da će vam šetnje muzejima dobro doći kao edukativni odmori od učenja i ispita.

FOTO: PIXABAY