LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
AgriFoodBoost

Na Agronomskom fakultetu uspostavlja se regionalni centar za eksperimentalnu ekonomiju

– U centru koji će biti integriran u Europski istraživački prostor (ERA) provodit će se znanstvena i primijenjena istraživanja namijenjena povećanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog lanca vrijednosti. – poručili su s Agronomskog fakulteta.

– U centru koji će biti integriran u Europski istraživački prostor (ERA) provodit će se znanstvena i primijenjena istraživanja namijenjena povećanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog lanca vrijednosti. – poručili su s Agronomskog fakulteta.

Na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu smjestit će se Regionalni istraživački centar za eksperimentalnu ekonomiju i upravljanje u poljoprivredno-prehrambenom lancu. Njegova uspostava dio je Twinning projekta AgriFoodBoost, punog naziva Boosting Excellence in Experimental Research for Agri-Food Economics and Management.

– U centru koji će biti integriran u Europski istraživački prostor (ERA) provodit će se znanstvena i primijenjena istraživanja namijenjena povećanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog lanca vrijednosti. U fokusu će biti poljoprivreda Hrvatske i susjednih zemalja, a domaći stručnjaci u Zagrebu surađivat će s kolegama iz Italije, Grčke i Švedske. – poručili su s Fakulteta.

Voditeljica projekta prof. dr. sc. Marija Cerjak sa Zavoda za marketing u poljoprivredi na Agronomskom fakultetu rekla je:

– Eksperimentalna se ekonomija može jednostavno opisati kao znanstveno područje u kojem se provode kontrolirani ekonomski eksperimenti sa stvarnim ljudima i njihovim odlukama da bi se testirale ekonomske teorije te, posebno zanimljivo, da bi se ispitalo koje odluke ljudi donose u određenim okolnostima. Pokusi se uglavnom provode kao laboratorijski pokusi, rjeđe kao terenski pokusi, a u posljednje vrijeme sve više u obliku računalnih simulacija. Rezultati ekonomskih eksperimenata, u poslovnom području, služe za donošenje boljih poslovnih odluka. Centar za eksperimentalnu ekonomiju u suradnji s tvrtkama iz agrobiznisa provodit će ekonomske eksperimente za one poslovne probleme na koje klasična ekonomija ne daje dobre odgovore. Rezultati istraživanja omogućit će domaćem poljoprivredno-prehrambenom sektoru donošenje boljih poslovnih odluka i u konačnici povećanje konkurentnosti. 

S Agronomskog fakulteta, koji je nositelj projekta, istaknuli su da AgriFoodBoost realiziraju u partnerstvu sa stručnjacima iz eksperimentalne ekonomije s uglednih europskih sveučilišta: University of Bologna, Agricultural University Athens i Swedish University of Agricultural Sciences te uz financijsku potporu Europske unije kroz program OBZOR 2020. Traje ukupno 3 godine, a vrijedan je 899 315 eura.
– Njegovi su ciljevi podizanje razine znanstvene izvrsnosti i stvaranje tehnoloških kapaciteta za provođenje eksperimentalnih ekonomskih istraživanja na Agronomskom fakultetu. Projekt će povećati istraživački kapacitet domaćih znanstvenika i umrežavanje s partnerskim institucijama te unaprijediti suradnju fakulteta s gospodarstvom, regionalnim i ostalim istraživačkim centrima. Uz uspostavu istraživačkog centra za eksperimentalnu ekonomiju, ključne su aktivnosti na projektu razmjena istraživača među partnerskim institucijama, održavanje tematskih ljetnih škola i radionica, posjeti stručnjaka i sudjelovanje na stručnim konferencijama. – dodaju.
FOTO: GORAN BALDE/STUDENTSKI.HR