LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rat u Ukrajini

MZO ima plan za učenike i studente iz Ukrajine; bit će i stipendirani

Za neke studente i profesore postoji plan na Katedri za ukrajinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Za neke studente i profesore postoji plan na Katedri za ukrajinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Među izbjeglim stanovništvom koje dolazi iz Ukrajine mnogo je djece, a uskoro bi ih moglo biti i znatno više, piše HRT. Za one koji namjeravaju ostati u Hrvatskoj do završetka rata, već se razmišlja o nastavku njihova školovanja. Novinarka HTV-a Sunčica Findak doznala je koje su sve mogućnosti u pripremi. 

Ukrajinski školarci imat će izbor: uz pripremnu nastavu hrvatskog jezika moći će se integrirati u hrvatski obrazovni sustav ili polaziti tzv. model C koji već postoji za pripadnike ukrajinske nacionalne manjine.

U prihvatnom centru bilježi se dob djece, ali i njihovi roditelji navode svoja zanimanja. Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak kazao je da će se ondje moći vidjeti ima li netko od roditelja nastavničke kompetencije koje bi mogle dobro doći u smislu brže integracije, ali i bržeg učenja hrvatskog jezika. 

Bude li potrebno, predškolcima će se osigurati mjesto u dječjem vrtiću. Što se tiče srednjoškolaca i posebnosti njihova obrazovanja, Paljak je rekao da će učenici u Hrvatskoj upisati srodni program ako ne bude postojao istovjetni kakvoga su polazili u Ukrajini.

Istaknuo je i da se već razrađuje plan za prihvat studenata iz Ukrajine.

– Oni će shodno svojim programima koji studiraju u Ukrajini moći izabrati te programe ili srodne programe. Za to vrijeme moraju imati osiguran smještaj, prehranu i bit će novčano stipendirani. – rekao je Paljak.

Postoji plan i za studente i profesore na Katedri za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta, ali i za izvorne govornike.

– Način na koji će oni biti uključeni na tržište rada ovisi o potrebama, ali naravno da smo spremni i na tu mogućnost. – izjavio je državni tajnik Paljak.

FOTO: UNSPLASH