LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SUDOKU TESTIRALI INTELIGENCIJU

Mladi genijalci: hrvatski učenici se plasirali na svjetsko prvenstvo u sudokuu

Ove godine na razini Hrvatske natjecalo se 7285 učenika iz 427 škola, dvostruko više nego ranije.

Ove godine na razini Hrvatske natjecalo se 7285 učenika iz 427 škola, dvostruko više nego ranije.

Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i enigmatskim klubom Božidar Vranicki iz Splita u subotu je u Vodicama provela i posljednju, državnu razinu Sudoku prvenstva Hrvatske za osnovne i srednje škole. Među četrdeset najboljih kadeta i juniora Hrvatske, odlazak na Svjetsko prvenstvo u rješavanju sudoku i logičkih zadataka (WSC) sljedeće godine u Torontu osigurali su kadeti Iva Rabar i Toni Borozan, te Juniori Tina Bratim i Fabijan Markovinović.

Ove godine na razini Hrvatske natjecalo se 7285 učenika iz 427 škola, dvostruko više nego ranije. Čestitamo svim učenicima na sudjelovanju, sudjelovati na državnom natjecanju veliki je uspjeh. Nakon školske, regionalne i državne razine natjecanja, dobili smo svoje predstavnike koji su brojem bodova još jednom pokazali globalnu konkurentnost hrvatskog znanja i obrazovanja. Ponosni smo na svoje predstavnike i trudit ćemo se maksimalno im pomoći da se što bolje pripreme za nadolazeće svjetsko prvenstvo u Kanadi, govori Siniša Hrga, voditelj projekta.

Ove godine na školskom natjecanju, održanom 4. studenoga, nastupilo je 1443 juniora (srednjoškolci), 3512 kadeta (viši razredi osnovne škole) i 2330 bistrića (niži razredi osnovne škole). Ponajbolji su se plasirali na regionalno natjecanje održano 26. studenoga po županijama u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Za najmlađe natjecatelje regionalna razina je bila i završna, a najboljima su se pokazali Petar Košturjak (OŠ Dora Pejačević, Našice), Leon Mišović (OŠ Milan Brozović, Kastav), Petra Leben (OŠ Mejaši, Split) i Karlo Pjevač (III. OŠ Bjelovar).

U Vodicama su se na državnoj razini natjecali kadeti i juniori. Na kadetskom natjecanju postoljaši su bili: Iva Rabar (OŠ Vidikovac, Pula), Toni Borozan (OŠ Ravne Njive-Neslanovac, Split) i Dora Bačani (OŠ Eugen Kumičić, Slatina). U juniorskoj konkurenciji zlatom se okitila Tina Bratim (III. gimnazija, Split), srebro je osvojio Fabijan Markovinović (XV. gimnazija, Zagreb), a broncu Dario Vuksan (XV. gimnazija, Zagreb). Na državnom natjecanju provedeno je i ekipno natjecanje pobjedničkih timova iz regija koji su zajednički rješavali zadatak povezanih 5 sudokua, a rezultat se pribrojio zbiru osvojenih pojedinačnih bodova. Od kadeta najbolji su bili Sesvećani (OŠ Brestje), a od juniora Splićani (III. gimnazija).

Sudoku, vještina kojom se testira inteligencija, potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog i metakognitivnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva. Cilj je sudokua ispuniti sva polja brojevima od jedan do devet. Sudoku natjecanje takvog tipa uključuje različite zadatke, ovisno o dobi natjecatelja – dimenzije 4x4, 5x5, 6x6, 9x9, kao i ekipne zadatke. Učenici ne smiju koristiti kalkulatore niti mobitele, čime se potiče njihova sposobnost računanja. Ako prije vremena točno riješe zadatke, natjecatelji mogu osvojiti i bonus bodove.

FOTO: MENSA, PRESS