LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pričaj mi…

Mjesec hrvatske knjige donosi više od 2 tisuće različitih programa diljem zemlje, s naglaskom na bajke i legende

Manifestacija će uključiti više od 2 tisuće programa diljem Hrvatske, od nacionalnih i školskih knjižnica do kulturnih centara i izdavača.

Manifestacija će uključiti više od 2 tisuće programa diljem Hrvatske, od nacionalnih i školskih knjižnica do kulturnih centara i izdavača.

U ovogodišnjem izdanju Mjeseca hrvatske knjige, koji traje od 15. listopada do 15. studenog, u središtu je pažnje važnost pripovijedanja, s posebnim naglaskom na književne vrste koje proizlaze iz bogate usmene tradicije, poput bajki i legendi.

Manifestacija je organizirana povodom 150. godišnjice rođenja istaknute hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, čija su djela obilježila generacije čitatelja. Koordinatorica manifestacije, Sara Džapo, naglasila je kako je upravo djelo ove spisateljice poslužilo kao inspiracija za ovogodišnji program, koji je osmišljen kako bi proslavio pripovjedačku baštinu i osvijestio važnost književnog nasljeđa.

Osmisli logotip za Mjesec hrvatske knjige i osvoji vrijednu nagradu



Pod sloganom Pričaj mi…, manifestacija će uključiti više od 2 tisuće programa diljem Hrvatske, od nacionalnih i školskih knjižnica do kulturnih centara i izdavača. Svi zainteresirani mogu pretražiti popis događanja na sljedećoj mrežnoj stranici. Među središnjim programima ističe se Šetnja s Ivanom, „pripovjedna šetnja” koja će se održati u tri značajna grada u životu Ivane Brlić-Mažuranić: Slavonskom Brodu, Zagrebu i Ogulinu. Ove šetnje, organizirane u suradnji s Ivaninom kućom bajke i kulturnim institucijama iz Slavonskog Broda, omogućit će posjetiteljima da se na poseban način povežu s djelom i životom ove autorice.

Otvoren je natječaj za vizualno rješenje Mjeseca hrvatske knjige


Uz brojne programe posvećene Brlić-Mažuranić, organizatori su pripremili šest večeri pripovijedanja pod nazivom Ulovi se za riječ, koje će se održati u četiri grada. Osim toga, Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se već 26. godinu održava, ove godine nosi naziv Velike male priče.

Do 24. listopada mladi sudionici mogu sudjelovati u kvizu koji uključuje tri ilustrirane knjige – „Menažerija Ivane Brlić-Mažuranić i Vendi Vernić, „Tminice” Igora Rajkija i Klasje Habjan te „Gdje se skriva Vedran?” Ive Bezinović Haydon i Hane Tintor. Voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu, Isabella Mauro, istaknula je kako je cilj ovog kviza poticanje čitanja i istraživanja književnosti među mladima.

KRIŽALJKA: Koliko dobro poznajete suvremenu hrvatsku književnost?



Svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige zakazano je za utorak, 15. listopada u 12 sati, u Gradskoj knjižnici Rijeka.

IZVOR: MJESEC HRVATSKE KNJIGE
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA