LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava na daljinu i upisi na fakultete

Ministrica Divjak: I iduće godine moguća djelomična nastava na daljinu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otkrila je za JoomBoos kakvi su planovi daljnjeg održavanja nastave u školama, hoće li se sveučilišta prilagoditi novim uvjetima prilikom upisa novih studenata i kakvi su planovi za maturante.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otkrila je za JoomBoos kakvi su planovi daljnjeg održavanja nastave u školama, hoće li se sveučilišta prilagoditi novim uvjetima prilikom upisa novih studenata i kakvi su planovi za maturante.

Ministrica Divjak odgovarala je za JoomBoos na pitanja koja zanimaju mlade – o državnoj maturi, maturalnoj večeri, norijadi, povratku u škole, a spomenula je i suradnju s rektorima sveučilišta u RH. 

U vezi s povratkom najmlađih učenika u škole 11. svibnja, što je izazvalo snažne reakcije javnosti, ali i učitelja diljem Hrvatske, tvrdi da nadležni moraju propisati konkretne upute prema kojima bi se postupalo u školama te otkriva da bi takve upute trebale stići do kraja tjedna. Što se tiče norijade i maturalnih putovanja, u ovome je trenutku nemoguće dati odgovore kada bi se mogli održati.

Izborni predmeti na državnoj maturi 

Evo i što ministrica kaže o održavanju državne mature, odnosno o pisanju izbornih predmeta: 

– Kad mature ne bi bilo, to bi značilo da gimnazijalci nisu završili školovanje. Obavezne predmete moramo staviti u maturu. Oni su tu da bi se učenici mogli lakše rangirati kod upisa na fakultet. Izborni predmeti su siva zona. Možemo ići na izborne predmete i ne moramo. Mi smo prvo pitali sveučilišta, da vidimo inzistiraju li oni na tim predmetima, hoće li se prilagoditi, i zadnje mišljenje smo dobili u ponedjeljak, 27. travnja. Svi kažu da nam je potrebna matura i obavezni predmeti, relativno mali broj njih treba izborne predmete, pogotovo izborne predmete na način da neće provoditi dodatne provedbe. Oko toga još treba dan, dva usklađivanja, moram i ja sve materijale detaljno proučiti.

U slučaju da se sastavnice hrvatskih sveučilišta ne prilagode trenutnoj situaciji i da inzistiraju da provjera znanja budućih studenata pri upisu ostane nepromijenjena, neće biti nikakve koristi za učenike. Ministrica napominje da razgovori s rektorima idu u dobrom smjeru – razumiju da je potrebna određena prilagodba kada je u pitanju održavanje prijemnih ispita.

Kako je prije dva dana pisala Hina, dva od četiri anketirana najveća sveučilišta u Hrvatskoj spremna su prilagoditi dio državne mature koji se tiče izbornih predmeta i pozivaju Ministarstvo da pronađe po studente najbolji način, druga dva među najvećima nisu odgovorila na upit, a Rektorski zbor javio je da nije nadležan. Na prilagodbu su do tog trenutka pristali riječko i zagrebačko sveučilište, dok splitsko i osječko nisu u tom trenutku poslali svoje odgovore. 

Zagrebački rektor Boras napomenuo je da bi najbolje bilo omogućiti da se polažu svi izborni predmeti jer bi se tako izbjeglo moguće dovođenje maturanata u diskriminatoran položaj, kao i spekulacije da je ova generacija bila povlaštena. Samo sedam fakulteta i umjetničkih akademija od ukupno 34 sastavnice i jednog sveučilišnog studija pri Sveučilištu u Zagrebu procjenjuje da nikako ne mogu provesti upis na studij bez polaganja izbornih predmeta te da ne mogu ni organizirati vlastiti ispit, dok 28 fakulteta ili umjetničkih akademija smatra da bi to bilo izvedivo.

Rektorica Prijić Samaržija kaže da na Sveučilištu u Rijeci nisu donosili nikakve odluke o uvođenju prijemnih ispita kako bi se nadoknadio mogući nedostatak rezultata iz izbornih predmeta. Smatra da bi to narušilo načelo pravednosti, jednakosti i dostupnosti jer mnogi maturanti ne mogu putovati i plaćati prijemne postupke.

– Sveučilište u Rijeci i inače načelno podržava korištenje rezultata državne mature kao selekciji proces upisa, te se samo na vrlo malom broju studijskih programa provode dopunske provjere znanja, i to gdje je to uistinu nužno. – kaže rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Nastava bi se mogla djelomično provoditi na daljinu i sljedeće godine?

Ministrica je za JoomBoos navela da su moguća dva scenarija: u prvome će se epidemija smiriti tijekom ljeta i sve će normalno funkcionirati, a u drugome će se nastaviti s nastavom na daljinu.
– Moramo biti spremni da će biti razdoblja tijekom iduće školske godine kada ćemo biti u školi i razdoblja kada ćemo biti online. Ovo što sada radimo nije nešto što je ekskluzivno samo sada, nego će biti više ili manje aktivno i u sljedećoj školskoj godini. Na sreću, mi smo vrlo dobri u nastavi na daljinu u usporedbi s nekim drugim državama koje nisu pripremile infrastrukturu, pa su njihovi periodi bez nastave duži nego naši.
FOTO: FACEBOOK / MINISTRICA BLAŽENKA DIVJAK