LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava na daljinu

Ministrica Divjak: Hrvatska među najboljima u pogledu provedbe nastave na daljinu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na videokonferenciji istaknula je uspjeh Hrvatske pri snalaženju u nastavi na daljinu tijekom koronakrize.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na videokonferenciji istaknula je uspjeh Hrvatske pri snalaženju u nastavi na daljinu tijekom koronakrize.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jučer je na videokonferenciji s europskim kolegama razgovarala o izazovima i iskustvima tijekom koronakrize pri čemu je naglasila da su u prednosti u nastavi na daljinu bile države članice EU-a, prenosi Hina.

Hrvatska je među najboljima u pogledu provedbe nastave na daljinu, rekla je ministrica, a razlog je taj što su već postojale virtualne učionice, centralni sustavi i strateško upravljanje cijelim procesom. Pomogla je i edukacija učitelja godinu dana prije koronakrize koja se dobrim dijelom provodila u virtualnim učionicama. Napominje se i kako otvaranje škola u Europi nije pojačano širenje koronavirusa

U članicama EU-a nastavi na daljinu pomogle su nacionalne platforme za isporuku materijala. Među njima je i Hrvatska, koja je osigurala središnju nacionalnu platformu. Hrvatska je, kako se navodi, među prvih četiri ili pet država koje su osigurale najviše dodatne opreme za učenike i nastavnike. Kako je navela ministrica, u srednjim školama osigurani su tableti i računala za obitelji korisnike zajamčene minimalne novčane naknade te specijalizirana oprema za učenike s poteškoćama, odnosno oprema za pomagače romskim učenicima.

Većih poteškoća u nastavi na daljinu imali su učenici koji žive u lošijim socio-ekonomskim prilikama, oni kod kojih je prilagodba tehnologiji relativno teška te djeca azilanata ako za njih već nije postojala od ranije sustavna podrška. Što se tiče planova za jesen, već je izrađen akcijski plan. 
Vezano: Održavanje nastave pretežito na daljinu jedan je od triju scenarija za sljedeću godinu
Oko četvrtine država ističe da treba maksimalno iskoristiti mogućnost da učenici barem djelomično budu u školama, no to će ovisiti o epidemiološkim uvjetima, rekla je ministrica i dodala da je Hrvatska dobila pohvale za svoj rad tijekom predsjedanja u sektoru obrazovanja. 
FOTO: FACEBOOK / BLAŽENKA DIVJAK