LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pobjesnjeli ministar!

Ministar Mornar: Studenti koji odu izvan Hrvatske moraju vratiti novac za studiranje

Ministar obrazovanja i sporta izjavio je kako „smatra da bi bilo razumno da se studentima koji se školuju na račun države uvede obveza da ostanu neko vrijeme u Hrvatskoj ili da vrate novac ako odu van“.

Ministar obrazovanja i sporta izjavio je kako „smatra da bi bilo razumno da se studentima koji se školuju na račun države uvede obveza da ostanu neko vrijeme u Hrvatskoj ili da vrate novac ako odu van“.

Gostujući u emisiji Pressing televizije N1, izjave ministra obrazovanja i sporta, Vedrana Mornara, odjeknule su u javnosti, a osobitno u studentske krugove. „Smatram da bi bilo razumno da se studentima koji se školuju na račun države uvede obveza da ostanu neko vrijeme u Hrvatskoj ili da vrate novac ako odu van“ – kazao je ministar.

Dalje je naglasio da se „protiv odljeva mozgova u „demokratičnijim“ zemljama bore na takav način.“ Zanimljivo je to da bi, još uvijek novi ministar obrazovanja, uveo takav način studiranja, a na burzi rada imamo tisuće nezaposlenih mladih ljudi sa završenim fakultetima.

Svaki student trebao bi dobiti račun!

 - Meni se čini da je etično da čovjek u kojeg se uložilo 200, 300, 400, 500, 600 tisuća kuna, koliko košta prosječni studij, da bar kroz porez vrati dio tog novca - objasnio je Mornar koji se zalaže da se "svakom studentu izda račun koliko košta godina i da na računu piše da je sto posto platila država".

To je još jedna famozna Mornarova izjava iz razloga što tisuće mladih nakon završenih fakulteta strepe u kućama (svojih roditelja) u nadi da će dobiti kakav-takav posao. Ministar zaboravlja činjenicu da mladi ne odlaze „van“ kako bi pobjegli iz Hrvatske na štetu novca koji je u njih država uložila, već odlaze trbuhom za kruhom!

Ministar zaboravlja činjenicu da su mladi danas osuđeni do najkasnijih dvadesetih, pa čak i tridesetih godina života, živjeti roditeljima na grbači. Nemogućnost zaposlenja u struci ili čak bilo kakvog zaposlenja logičan je preduvjet za odlazak iz lijepe naše. Žalosno, ali istinito.

 Na kraju je još ministar izjavio „kako bi svaki student tijekom studija trebao dobiti toliko znanja koliko će mu biti potrebno da može samo pokrenuti neki start-up."

Ministrova ideja je u samoj jezgri u redu i za cjelokupni društveni i gospodarski razvoj pozitivna. No, u situaciji u kakvoj se naši mladi danas nalaze izjava je utopijska, a pomalo i uvredljiva. Svi oni koji su završili najbolje hrvatske fakultete u nadi da će se njihov trud i pošten rad isplatiti, danas su razočarani i u sve većoj depresiji.

U velikoj krizi čija je posljedica  ogromna nezaposlenost mladih, ove ministrove izjave su kao bacanje rukavice u lice svim onima kojima država nije omogućila da nakon završenog fakulteta pronađu posao i primorani su otići u potragu za boljim životom.

No, ministar nam je poručio: "ČIST RAČUN, DUGA LJUBAV!"

FOTO: VEDRAN MORNAR; FOTO-NACIONAL