LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Unaprjeđenje sustava socijalne skrbi

Ministar Aladrović vjeruje da su studenti socijalnog rada svjesni mana i benefita posla

Predstavljen je plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi kojim se predviđa zapošljavanje 200 osoba u sustavu socijalne skrbi.

Predstavljen je plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi kojim se predviđa zapošljavanje 200 osoba u sustavu socijalne skrbi.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministar pravosuđa Ivan Malenica predstavili su plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi.
Vezano: Pitali smo studentice socijalnog rada kako komentiraju prijavu protiv Veljače i Janjić Medančić
U sklopu tog plana predviđeno je zapošljavanje 200 ljudi u sustavu socijalne skrbi. Na pitanje kako će ih privući na ta radna mjesta s obzirom na napade na djelatnike centara, ministar Aladrović, javlja N1, odgovorio je sljedeće:
– Ovakvim diskursom sigurno nećemo privući ljude. Vjerujem da su svi mladi ljudi, koji su se odlučili studirati socijalni rad, svjesni svih mana, benefita i nedostataka ovog posla. Od početka kada se dogodila tragedija u Novoj Gradiški, mi u ministarstvu apeliramo na smirivanje strasti i sigurno nismo zadovoljni i ne možemo ne izraziti brigu za sam sustav kada se ovakvi slučajevi događaju. 
Pozvao je ljude da se suzdrže od napada na socijalne radnike i nasilja općenito te je dodao da će tih 200 radnika poslati ondje gdje su najpotrebniji.

Glavne promjene

Prema planu predviđeno je osnivanje Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika u čijem će radu sudjelovati predstavnici strukovnih komora, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te organizacija civilnog društva. Vijeće će, stoji u priopćenju, sudjelovati u praćenju i analizi javnih politika iz područja socijalne zaštite, predlagat će programe mjera i razvoja te davati smjernice za unaprjeđenje sustava.

Nadalje, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave, do kraja godine uspostavit će se zasebni obiteljski sudovi specijalizirani za osjetljivu tematiku obitelji i nasilja u obitelji, čije će izdvajanje omogućiti brže procese i veću senzibiliziranost sustava.
– Glavne promjene sadržane novim Zakonom su osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu i Obiteljskog centra, osnivanje Akademije, smanjenje broja korisnika u institucijama, osiguravanje regionalne ravnomjernosti i pristupačnosti usluga, sigurnost i zaštita starijih osoba. Hrvatski zavod za socijalnu zaštitu imat će jedan središnji ured, 21 područnu županijsku službu, 75 područnih ureda i 22 ispostave.

Cilj je jačanje i unaprjeđenje stručnog rada te osiguranje boljeg stručnog nadzora, ali i administrativno rasterećenje centara za socijalnu skrb. Povjerenstvo za pritužbe korisnika služit će kao drugi stup za pritužbe korisnika na postupanje sustava, a u njemu će biti stručnjaci predloženi od organizacija civilnog društva. Izdvajanje obiteljskih centara iz centara za socijalnu skrb omogućit će njihovom samostalnijem djelovanju u prevenciji obiteljskog nasilja, savjetovanju i terapeutskom djelovanju.

Neki su od dugoročnih ciljeva uspostavljanje jedinstvenog cjenika socijalnih usluga, informatizacija sustava za lakši pristup uslugama i njihovo efikasnije pružanje, a bolja zaštita korisnika i unaprjeđenje stručnog rada djelatnika u sustavu kroz kvalitetnu međuresornu suradnju i bolju kontrolu sustava predstavljaju glavne ciljeve cjelokupne reforme socijalnog sustava. – navodi se u priopćenju.
U planu olakšavanje procesa posvojenja i relaksacija uvjeta za udomitelje

U sami proces posvajanja Ministarstvu je u planu uključiti Komoru socijalnih radnika, a trenutno žele ubrzati proces posvojenja za djecu koja su trenutno u tom postupku. Žele, također, povećati broj udomitelja za 10%, popularizirati udomiteljstvo i dići njihove za više od 10%.
– Samim osnivanjem Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu dobit ćemo puno kvalitetnije složene procese i bolje funkcioniranje. Sada u različitim centrima imamo vrlo različita postupanja u gotovo identičnim slučajevima. Očekujemo da ćemo tako u dugom roku imati najbolje benefite. Promjene se ne mogu dogoditi preko noći, ali ovako bi se izjednačila postupanja i ovakvi ishodi bi se izbjegli. – rekao je ministar o deinstitucionalizaciji centara za socijalnu skrb, piše N1.
Neke planove trebali bi ispuniti već krajem sljedeće godine, dok će za pojedine aktivnosti, kaže ministar, trebati više vremena.
FOTO: MROSP