LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vraća se vojni rok

Ministar Anušić otkrio kada kreće obvezni vojni rok, zna se i koliko će trajati

Obvezni vojni rok neće biti obvezan za žene, ali će one moći služiti dragovoljno.

Obvezni vojni rok neće biti obvezan za žene, ali će one moći služiti dragovoljno.

Ministar obrane i potpredsjednik hrvatske Vlade Ivan Anušić najavio je da će se obvezni vojni rok u Hrvatskoj ponovno uvesti od 1. siječnja, prenosi Nacional

Ministarstvo obrane dalo je nalog Oružanim snagama da pripreme sve potrebne dokumente i operativne preduvjete za vraćanje obveznog služenja vojnog roka.

Pokrenuta peticija protiv obaveznog vojnog roka: „Protuustavan je, protukonvencijski i ekonomski štetan“


 

„Politička odluka je donesena i obvezni vojni rok se vraća. Oružane snage su pri kraju izrade modela, koji ćemo, kad bude gotov, prezentirati Vladi. Već s početkom sljedeće godine započet ćemo s prvom fazom vraćanja obveznog vojnog roka.” – izjavio je Anušić.


Obvezni vojni rok neće biti obvezan za žene, ali će one moći služiti dragovoljno. Predloženo je da vojni rok traje tri mjeseca, dok bi civilni rok za one koji se pozovu na priziv savjesti trajao šest mjeseci.

Ministarstvo obrane daje vojne stipendije za školsku godinu 2024./2025.



Ministar Anušić je također naglasio važnost modernizacije i opremanja vojske, te istaknuo kako je hrvatska vojska pobjednička vojska, koja je iznimno cijenjena među građanima. Povećanje plaća i poboljšanje uvjeta za vojnike rezultiralo je porastom interesa za služenjem vojnog roka. Hrvatska vojska će nastaviti svoju modernizaciju kroz nabavu novih sustava, poput borbenih aviona Rafale i PZO sustava Mistral, što će dodatno osnažiti njezinu sposobnost obrane domovine.

Evo kako će izgledati i koliko će trajati vojni rok!


„Porastao je broj prijava za dragovoljno služenje vojnog roka, i očekujemo još veći porast.” – dodao je Anušić.
IZVOR: NACIONAL
FOTO: MINISTARSTVO OBRANE, IVAN ANUŠIĆ