LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nacionalne manjine, migracije i sigurnost

Međunarodna konferencija na Brijunima stavila fokus na rastući broj žrtava trgovine ljudima, poseban fokus na mlade

Jedan od važnijih sudionika konferencije bio je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima Alen Tahiri.

Jedan od važnijih sudionika konferencije bio je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima Alen Tahiri.

Od 2. do 4. rujna 2024. godine na Brijunima, u Hotelu Neptun, održana je 28. međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom Nacionalne manjine, migracije i sigurnost. Organizator te ugledne konferencije bio je Centar za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, uz suradnju s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Institutom za narodnosna pitanja iz Ljubljane, Akademskom mrežom za suradnju u Jugoistočnoj Europi i Fakultetom sigurnosti Sveučilišta u Beogradu.

Konferencija je okupila oko 80 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, koji su u okviru 14 panela iznijeli oko 50 referata, raspravljajući o ključnim temama kao što su nacionalne manjine u demokratskim društvima, migracije i migracijske politike te suvremeni sigurnosni izazovi. Poseban fokus stavljen je na provođenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u državama jugoistočne Europe.

Hrvatski znanstvenici među 2% najutjecajnijih u svijetu, na listi i dvojica rektora



Jedan od važnijih sudionika konferencije bio je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima Alen Tahiri. U svojem pozdravnom govoru istaknuo je značaj rasprave o suzbijanju trgovanja ljudima, posebice u kontekstu zaštite najugroženijih skupina, poput djece i mladih. Naglasio je da se, zahvaljujući naporima ureda, treću godinu zaredom raspravlja o tom nedovoljno prepoznatom problemu, osobito s obzirom na sve veću opasnost od trgovanja ljudima preko modernih tehnologija.

Big Bang Camp 2024: prilika za znanstvenike i poduzetnike u Rijeci


Tahiri je održao izlaganje pod nazivom Kibernetička sigurnost djece i mladih u kontekstu suzbijanja trgovanja ljudima. U njemu je upozorio na rastući broj žrtava trgovanja ljudima koje su zloupotrebljavane kroz digitalne platforme te istaknuo važnost preventivnih mjera, osobito u pogledu edukacije djece, roditelja i stručnjaka. Naglasio je da će ured izradom novog nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima do 2030. godine dodatno intenzivirati preventivne aktivnosti, kako bi se povećala svijest o toj prijetnji.

Tijekom konferencije održani su paneli posvećeni globalnim sigurnosnim izazovima, migracijama i migracijskim politikama, kao i rasprave o položaju nacionalnih manjina u suvremenim demokratskim društvima. Ta konferencija predstavlja važan forum za stručnu raspravu o ključnim pitanjima koja oblikuju sigurnosne, političke i društvene prilike u regiji.

IZVOR: URED ZA LJUDSKA PRAVA I PRAVA NACIONALNIH MANJINA
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA