LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RUŠENJE STEM PREDRASUDA

Maja Trstenjak – kandidatkinja za „Inženjerku godine”: „Radi pametno, ne nužno previše”

Projekt „Inženjerka godine” nastoji mlade cure potaknuti na karijeru u STEM-u, a ove godine jedna od nominiranih je Maja Trstenjak – voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Projekt „Inženjerka godine” nastoji mlade cure potaknuti na karijeru u STEM-u, a ove godine jedna od nominiranih je Maja Trstenjak – voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Maja Trstenjak, voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu nije samo nominirana za Inženjerku godine ona je prikaz vizije koja potiče promjenu u percepciji inženjerstva.

Inženjerka godine inicijativa je kojom se želi potaknuti svijest o važnosti zapošljavanja žena u STEM području, uz suorganizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i agencije Mediade te inicijatora izbora Siemens Hrvatska.

 

Osim što oblikuje budućnost industrije, Maja je i glas koji potiče mlade djevojke da zavire u svijet STEM-a. Svjesna izazova s kojima se suočavaju, Maja želi pokazati da strojarstvo nije samo stereotipni fizički rad ili muško zanimanje nego pruža i inženjerski način razmišljanja i neograničene mogućnosti u karijeri.

 

Svojim angažmanom, ne samo u akademskom svijetu već i u glazbenom novinarstvu kao kreativna direktorica portala Glazba.hr, Maja pokazuje da se strasti i interesi mogu uspješno spojiti. A njezin moto radi pametno, ne nužno previše, ne samo da odražava njezin pristup poslu nego i njezinu želju da motivira druge da ciljano i učinkovito rade.

 

Projekt Inženjerka godine odgovara na izazove s kojima se suočavaju djevojke u STEM području. Želeći potaknuti interes za STEM studije i inženjerske karijere među mlađim generacijama, projekt ističe uspješne inženjerke i njihov doprinos društvu. Maja Trstenjak ne samo da je nominirana za ovu nagradu nego je i inkarnacija njezinog cilja biti uzor i inspiracija za mlade djevojke koje žele kročiti putem inženjerstva.

U nastavku pročitajte što za Maju znači ta nominacija, kako balansira novinarsku i inženjersku karijeru te koju poruku ima za mlade cure koje žele ući u svijet STEM-a.

 

Kako se osjećate povodom nominacije za Inženjerku godine i što vam ta nominacija znači osobno i profesionalno?

 

Ponosna sam što sam među deset finalistica, ovo je velika potvrda mog dugogodišnjeg rada i uistinu sam sretna da mogu priču o svojoj karijeri predstaviti javnosti te tako inspirirati mlade djevojke u odabiru budućeg zanimanja. Također, sretna sam što na ovaj veoma zanimljiv način promoviramo STEM područje i rušimo mnogobrojne stereotipe.

 

Kako vidite ulogu Inženjerke godine u poticanju javne svijesti o važnosti inženjerskih zanimanja te inspiriranju budućih generacija inženjerki?

 

Velika je uloga Inženjerke godine u poticanju javne svijesti o važnosti inženjerskih zanimanja, jer svojim primjerom najbolje mogu prikazati STEM područje i svu širinu koje ono nosi. Direktno prenošenje iskustva i stvarnih priča o uspjehu najbolji je način da se popularizira neko područje, a posebice da se inspiriraju buduće generacije inženjerki. 
 

Možete li podijeliti s nama neka konkretna iskustva ili ključne trenutke s Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji su imali značajan utjecaj na vaše obrazovanje i karijeru? Koje ste vještine ili spoznaje stekli tamo, a koje su vam najviše koristile u vašem profesionalnom radu u području inženjerstva?
 

Ono što je najvažnije što sam naučila na Fakultetu jest inženjerski način razmišljanja. Radi se o vještini neprocjenjive vrijednosti koja omogućuje snalažljivost u rješavanju različitih izazova te istovremeno daje nevjerojatno kreativan pristup poslu i svemu što posao nosi. Rad na fakultetu veoma je živopisan, od same nastave, preko znanstvenog rada, do suradnje s gospodarstvom, što zahtijeva puno znanja iz raznih područja i kontinuirano osobno usavršavanje, stoga učenje nikada ne prestaje. 

 

Kao inženjerka koja se ističe i u glazbenom području, kako balansirate između vaše stručne karijere i uloge kreativne direktorice portala Glazba.hr? Kako te dvije različite sfere vašeg života doprinose vašem osobnom i profesionalnom razvoju?

 

Inženjerstvo, baš kao i umjetnost, zahtijeva veliku kreativnost. Također, bilo da se radi o proizvodnoj industriji ili industriji zabave, odnosno u mom slučaju glazbenog portala Glazba.hr, uvijek vrijede iste zakonitosti, samo što je proizvod drugačiji. Stoga, moja karijera na fakultetu i karijera kreativne direktorice portala ima mnogobrojne sličnosti, a ranije spomenuti inženjerski način razmišljanja mi omogućava da se vrlo lako i uspješno snalazim u obje industrije.

 

Na smjeru Industrijsko inženjerstvo i menadžment, gdje sam doktorirala i na kojem trenutno radim, poseban naglasak stavljamo na kontinuirano unaprjeđenje kompanija i na uspješne modele vođenja, stoga mi je to znanje od velike koristi kod upravljanja portalom koji broji čak stotinjak suradnika. Spajanje dvije naizgled različite, meni prilično slične sfere života osiguravaju da mi nikada nije dosadno, u njima uvijek pronalazim inspiraciju koja mi daje snagu da u obje karijere težim ka izvrsnosti. 

 

Što vas motivira da budete aktivni u promicanju ženske prisutnosti u području inženjerstva? Također, kako biste potaknuli mlade djevojke da se odluče za studij i karijeru u području STEM-a?

 

Motivira me mogućnost rušenja stereotipa koji su danas još uvijek nažalost prisutni o radu u STEM području. Želim svojim primjerom pokazati da se radi o veoma zanimljivom i dinamičnom području koje zahtijeva mnogo kreativnosti i otvara još više mogućnosti. Jedna velika je prednost ta da si uvijek na izvoru najnovijih tehnoloških dostignuća, odnosno sama ih stvaraš. Pri tome je kreativnost neograničena i nakon studija, u mom slučaju strojarstva, uistinu je moguće raditi gdje god i što god poželiš. Mislim da je to jedna velika prednost te da su STEM zanimanja danas od izuzetne važnosti kako bi se stvorila bolja budućnost za sve.

FOTO: MAJA TRSTENJAK