LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svima omiljen

Lipik i Pakrac zavijeni u crno zbog gubitka omiljenog profesora i povjesničara. Popularni „Stipa” izgubio borbu s teškom bolesti

Posebno emotivan trag ostavio je kao prijatelj i suigrač u brojnim zajedničkim aktivnostima.

Posebno emotivan trag ostavio je kao prijatelj i suigrač u brojnim zajedničkim aktivnostima.

Profesor povijesti i geografije, autor i istraživač Stjepan Benković, poznatiji kao Stipa, preminuo je 19. listopada u 54. godini života nakon borbe s teškom bolešću. Njegova smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak ne samo za Lipik i Pakrac već i za širu zajednicu koja ga je iznimno cijenila i poštovala, piše mojportal.hr.

Zlata vrijedan: profesor iz Pregrade među finalistima za najbolji OPG u Hrvatskoj


Stipa je bio mnogo više od profesora. Kao predsjednik Povijesnog društva Pakrac-Lipik, kroničar i publicist, neumorno je radio na očuvanju povijesnog naslijeđa kraja. Njegova pisana ostavština, uključujući knjige poput Poginuli branitelji u Domovinskom ratu: Pakrac-Lipik 1991. – 1995. i Kako se branio Lipik, svjedoči o njegovoj posvećenosti dokumentiranju povijesti te služi kao spomenik lokalnim braniteljima.

Profesor usmrtio tri osobe


Njegov rad nije se zaustavio na knjigama. Kao vođa Povijesnog društva, Stjepan je bio pokretačka snaga u izdavanju Zbornika i jedinstvenih Udžbenika zavičajne povijesti za lokalne škole. Njegov angažman proširio se i na konkretne akcije, od uređenja baštinskih lokaliteta do organizacije raznih predavanja, čime je povijesne teme približavao široj zajednici.

Akademik i profesor PMF-a otkriva „Zašto imati povjerenja u znanost?"


Za obitelj, prijatelje i sve koji su imali čast poznavati ga, Stipin odlazak ostavlja prazninu. Ipak, njegova pisana riječ, doprinos očuvanju povijesti i zajednički trenuci koje su s njim podijelili zauvijek će čuvati sjećanje na tog velikog čovjeka.

IZVOR: MOJPORTAL.HR
FOTO: MOJPORTAL.HR