LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Kućna izolacija može se prekinuti ispunjavanjem određenih kriterija

Objavljene su informacije o načinu i uvjetima prekida kućne izolacije u slučaju obolijevanja od koronavirusa.

Objavljene su informacije o načinu i uvjetima prekida kućne izolacije u slučaju obolijevanja od koronavirusa.

Objavljena je trenutna preporuka o prekidu kućne izolacije oboljelih od koronavirusa koja se može mijenjati sukladno novim saznanjima o simptomima, spektru bolesti i efikasnosti prijenosa te trajanju izlučivanja virusa. 

Oboljeli od koronavirusa koji imaju simptome i upućeni su na kućno liječenje mogu prekinuti kućnu izolaciju ako su ispunjeni sljedeći kriteriji:
  • isteklo je barem 3 dana, odnosno 72 sata od oporavka što se definira kao normalizacija tjelesne temperature bez uporabe antipiretika i poboljšanje respiratornih simptoma, kao što su kašalj, kratkoća daha i drugi
  • isteklo je barem 7 dana od početka simptoma
  • odluka temeljena na testiranju – simptomatski bolesnici.
Oboljeli od koronavirusa sa simptomima i upućeni na kućno liječenje mogu prekinuti izolaciju ako je došlo do normalizacije tjelesne temperature bez upotrebe antipiretika, poboljšanja respiratornih simptoma, ali i nakon dva negativna RT-PCR nalaza na SARS-CoV-2 u razmaku od 24 sata ili više, odnosno ukupno 2 negativna nalaza brisa nazofarinksa.

Oboljeli od koronavirusa s laboratorijski potvrđenom bolesti bez ijednog simptoma bolesti – asimptomatski bolesnici upućeni na kućnu izolaciju mogu prekinuti izolaciju ako je proteklo barem 7 dana od dana prvog pozitivnog rezultata testiranja na koronavirus, a kasnije se nisu razvili nikakvi simptomi.

Za zdravstvene djelatnike vrijede nešto drugačija pravila, a sve o procesu prekida kućne izolacije možete pronaći na poveznici. Ipak, svima se preporučuje da što je više moguće vremena provedu u svojim domovima i da ne izlaze bespotrebno van kako ne bi sebe i druge izlagali zarazi.
FOTO: PIXABAY