LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pogoršana epidemiološka situacija

Koronavirus divlja: U Dubravi na respiratoru 23-godišnjak bez komorbiditeta

– U trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period. – kazala je liječnica Tatjana Kereš.

– U trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period. – kazala je liječnica Tatjana Kereš.

U COVID-bolnici Dubrava danas se otvara peta jedinica intezivnog liječenja. Internistica intezivistica Tatjana Kereš u razgovoru za N1 televiziju rekla je kako se ondje trenutno nalazi 268 bolesnika, od kojih je 52 u jedinicama intenzivnog liječenja.

– Nažalost, svaki dan nam brojke neumoljivo rastu. Najmlađi bolesnik u jedinici intenzivnog liječenja ima 23 godine, na respiratoru je i bez komorbiditeta. – istaknula je. 

Napomenula je pritom i kako je broj prijema na dnevnoj bazi puno veći nego broj otpusta. 

– Ti bolesnici zahtijevaju jedan dugotrajan boravak u bolnici. U trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period. U jedinici intenzivnog liječenja u ovom trenutku imamo 3 slobodna kreveta, dok se ne otvori 5. intenzivna jedinica s 13 postelja. – rekla je liječnica za N1

Navela je kako se u ovom trećem valu dolazi i do bržeg respiratornog pogoršanja kod pacijenata. Pojasnila je kako se zahvaća veći postotak plućnog tkiva, što znači da puno prije završavaju na respiratorima. U slučaju punjenja kapaciteta KB-a Dubrava ovim tempom, upozorila je da će biti potrebno ponovno otvoriti Arenu.

Dodala je i kako je COVID-19 sistemska bolest, odnosno da praktički nema organa u tijelu koji ne zahvaća. 

– Bolesnici imaju brojne neurološke tegobe, psihološke tegobe, a zna bit i srčanih problema. COVID-19 nije samo akutna faza kad bolesnik završi u bolnici nego ostavlja dugotrajne posljedice koje mogu trajati šest mjeseci, a možda čak i duže. – izjavila je.

FOTO: PIXABAY