LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tečajevi stranih jezika

„Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš"

Ova poznata latinska izreka prikazuje realan odraz današnjeg načina života jer što više jezika naučimo, veće su nam šanse za postizanje željenih ciljeva. Za učenje nikad nije kasno, pa tako postoje različiti tečajevi stranih jezika.

Ova poznata latinska izreka prikazuje realan odraz današnjeg načina života jer što više jezika naučimo, veće su nam šanse za postizanje željenih ciljeva. Za učenje nikad nije kasno, pa tako postoje različiti tečajevi stranih jezika.

Poznavanje barem jednog stranog jezika neizostavan je dio našeg života. Živimo u globalnom svijetu koji podrazumijeva međunarodnu komunikaciju i povezivanje, što je nemoguće bez poznavanja engleskog jezika – primarnog jezika za komunikaciju u svijetu. Učenjem stranih jezika otvaramo mnoga vrata.

Također, strani jezici imaju veliku ulogu u razvoju obrazovanja. Učenje stranih jezika povećava kreativnost i različite vještine, poput kritičkog razmišljanja ili analiziranja. Omogućuje razumijevanje stranih kultura te upoznavanje s novim idejama, navikama, običajima i vrijednostima.

Prednost učenja stranih jezika prepoznata je i u našem obrazovnom sustavu, pa se strani jezik počinje učiti u osnovnim školama već od prvog razreda. Zato što djeca u najranijoj dobi mogu usvojiti sve glasove i tako lakše naučiti strani jezik nego odrasli. Osnovne škole nude mogućnost učenja engleskog, njemačkog, talijanskog ili francuskog jezika, a učenje se dalje nastavlja u srednjoj školi s većim izborom stranih jezika.

Poznavanje jezika izrazito je važno u poslovnom svijetu jer poslovne vještine i znanje stranih jezika čine zaposlenika još vrijednijim. Tako je jedan od primarnih uvjeta kod zapošljavanja poznavanje engleskog ili drugog stranog jezika jer danas ne postoji radno mjesto za koje nije potrebna sposobnost služenja stranim jezicima.

Tečajevi stranih jezika

Za učenje stranih jezika nikada nije kasno. Neovisno o dobi, važno je što prije krenuti. Postoje tečajevi jezika koji se održavaju u školama za strane jezike. Ponuda jezika je široka; od engleskog, pa do kineskog. Tako svatko može pronaći ono što ga zanima.

Neovisno o tome želite li usavršiti već znani jezik ili naučiti novi, škole stranih jezika nude različite programe učenja jezika, kao što su početnički i napredni. Učenje se odvija u manjim grupama, od 10 do 15 osoba, a predavanja drže diplomirani profesori jezika. Cijene se kreću od oko 1300 kuna do 3000 kuna, ovisno o vrsti tečaja i broju sati nastave.

Također, postoje besplatni online tečajevi stranih jezika koji su odličan izbor za sve one koji nemaju vremena i/ili nisu u financijskoj mogućnosti priuštiti si tečajeve u školama za strane jezike. Stranice kao što su Livemoche, Duolingo i BBC Languages nude mogućnost učenja preko 50 jezika putem interaktivnih lekcija kao što su audio i video zapisi, gramatika, izgovor, širenje vokabulara te rješavanje raznih testova.

Strane jezike možete učiti i putem YouTubea, gdje možete pronaći brojne tutorijale izvornih govornika koji objašnjavaju osnove nekog jezika. Internet nudi brojne metode koje pomažu u učenju jezika. Gledanje filmova, videa, serija te čitanje stranih portala, stranica i knjiga pomaže u usavršavanju jezika. Na ovaj način naučit ćete i brojne jezične fraze, kojih nema u priručnicima.

FOTO: FLICKR