LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova drama u školi

Još uvijek nema rješenja na vidiku s „problematičnim učenikom“; nižu se bojkot nastave, prosvjedi roditelja i ostavka ravnatelja

Čitavo ovo vrijeme, hrvatski se školski sustav nije snašao i pronašao adekvatno rješenje kako pomoći tom dječaku i njegovim roditeljima te ostaloj djeci i osoblju škole koju ovo dijete pohađa. Ministar Fuchs pak tvrdi da razloga za bojkot – nema.

Čitavo ovo vrijeme, hrvatski se školski sustav nije snašao i pronašao adekvatno rješenje kako pomoći tom dječaku i njegovim roditeljima te ostaloj djeci i osoblju škole koju ovo dijete pohađa. Ministar Fuchs pak tvrdi da razloga za bojkot – nema.

Nove situacije dramatičnog karaktera s desetogodišnjim dječakom iz Zagreba nižu se neprestano, a ni ovih dana tenzije ne jenjavanju. „Problematični učenik“, koji puni naslovnice medija ovih dana, zbog povijesti svog nasilnog ponašanja prema vršnjacima promijenio je već treću školu, u kojoj ponovno dolazi do negodovanja roditelja druge djece.

Podsjetimo, čitava priča započela je u ožujku ove godine kada 15 učenika jednog razreda nije dva tjedna pohađalo školu zbog ovoga dječaka koji ih je zlostavljao. Zlostavljanje je uključivalo fizičke, verbalne, ali i seksualne ispade prema svojim vršnjacima. Učenik je tada odvojen od ostalih iz razreda, no njegovi se roditelji nisu slagali s takvim rješenjem. Nije prošlo mnogo vremena, i priča o problematičnom učeniku ponovno je punila medijske stupce nakon što se učiteljica iz straha zaključala u razred s djecom. Naime, taj je čin bio odgovor na zahtjev roditelja da se učenika vrati u razred, prilikom čega je intervenirala i policija.

 

Roditelji druge djece osjećaju se izigrano


Čitavo ovo vrijeme, hrvatski se školski sustav nije snašao i pronašao adekvatno rješenje kako pomoći tom dječaku i njegovim roditeljima te ostaloj djeci i osoblju škole koju ovo dijete pohađa. Od ove školske godine bilo je rečeno kako neće pohađati nastavu u okviru standardne nastave s ostalim učenicima u razredu, no od ovog se ponedjeljka problematični učenik nenajavljeno vratio u školu. Kako izvještava HRT, ta je situacija rezultirala s više iznimnih događaja: nedolaskom više od 1000 učenika ni u matičnoj ni u područnoj zagrebačkoj osnovnoj školi jučer na nastavu, ostavkom ravnatelja škole te prosvjedima roditelja.

Zaposlenici Osnovne škole Savski gaj traže hitno rješenje u slučaju problematičnog učenika


Roditelji, naime, smatraju da sve što je dogovoreno na sastanku kod pravobraniteljice za djecu nije ispoštovano i da je sigurnost koja se tada jamčila njihovoj djeci narušena u trenutku kada se učenik u ponedjeljak u pratnji roditelja pojavio u školi. Na prosvjedu je sudjelovao veliki broj roditelja djece iz dječakovog razreda, ali i drugih razreda u školi, a na okupljanje koje su najavili za danas, pozvali su i ostale roditelje. Pridružili su im se i odvjetnici koji ih zastupaju roditelje, a koji tvrde da se zasad ne nude nikakva nova rješenja. Čak su i učitelji u jednom trenutku danas izišli iz škole kako bi podržali roditelje.

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs pozvao je roditelje da vrate djecu na nastavu i da nema potrebe braniti povratak dječaku u školske klupe, budući da je dobio i dva asistenta za nastavu. Ipak, roditelji se protive tom rješenju i tvrde kako je dječak zaštićen od sankcioniranja, štoviše, kako prenosi Dnevnik.hr, među roditeljima se širi i teza da ga štite političke veze jer je netko iz njegove uže obitelji svojedobno bio na visokoj poziciji u jednoj državnoj agenciji.
 

Učitelji pozivaju na sankcije


Istovremeno, učitelji upućuju otvoreno pismo ministru Fuchsu, i traže hitno donošenje mjera za sankcioniranje ovakvog neprihvatljivog ponašanja te da se izmijene administrativne prepreke zbog kojih su pedagoške mjere složene pa i najmanja formalna pogreška dovodi do njihova poništenja.

„Tražimo jasno definirane propise, bez prostora za proizvoljna tumačenja. Upravo mi koji u školi s djecom boravimo, često smo izloženi napadima od strane i roditelja i nekih dionika sustava kojemu ste Vi na čelu“, tvrde učitelji.


Ukinut cijeli razred u školi, učenici se ispisali zbog zlostavljanja jednog učenika, učiteljica ostaje bez posla


Poručili su i da sve veći broj kvalitetnih učitelja napušta sustav jer se ne osjećaju zaštićeni te da ministar mora hitno djelovati ako se ne želi susretati s izazovima kao što su masovne blokade nastave i odlazak kompetentnih učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja.
 

Fuchs garantira normalno odvijanje nastavnog procesa


Ministar Radovan Fuchs osvrnuo se na ostavku ravnatelja i izrazio da mu je žao zbog njegova odlaska.
„Nije rješenje maknuti se i otići. Rješenje je da se stvar riješi. Ja ga molim da još jednom razmisli i da ne daje ostavku. Nadam se da će promisliti, da je to bio nekakav njegov ishitreni potez. Mislim da su i on, ali i svi djelatnici škole ti koji trebaju maksimalno raditi ka normalizaciji i smirivanju ove situacije“, izjavio je.

Ipak, ministar i dalje odlučno tvrdi kako razloga za bojkot nema, i da će se nastava garantirano održavati i dalje normalno.

„To vam ja garantiram, ovdje kao ministar znanosti i obrazovanja. Sve što ministarstvo može i treba napraviti u ovom slučaju je rješavano unutar 24 sata, i ako još nešto postoji, bit će rješavano“, zaključio je.

IZVOR: HRT
FOTO: PEXELS