LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popis stanovništva

Još je do ponoći moguće samostalno se popisati

Od sutra, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala.

Od sutra, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala.

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a sutra popisivači izlaze na teren i počinje terensko popisivanje. S jučerašnjim danom samostalno se popisalo milijun i 157 tisuća građana, najviše njih u Zagrebu, više od 350 tisuća, piše HRT

Do ponoći građani upitnik mogu ispuniti putem portala e-građani, za sebe i za svoje ukućane. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti, primjerice ona koja se dobije AAI identitetom. 

Upitnik se sastoji od četiri dijela. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite. Na pitanja se uglavnom odgovara jednim klikom, za što, primjerice, četveročlanom kućanstvu treba 30-ak minuta.
 

VEZANO: Popis stanovništva: Razjašnjeno kako se popisuju studenti u studentskim domovima



Kada se upitnik popuni, mora se spremiti kontrolna šifra koja će se ispisati na ekranu. Ta se šifra u drugoj fazi popisa predaje popisivaču.

Od sutra, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala. U tom će se dijelu popisivati i, primjerice, studenti koji borave u studentskim domovima. 

Popisivači će imati akreditacije, majice i zaštitne maske s logom Popisa stanovništva te laptop. Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača.

Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti. 
FOTO: PIXABAY