LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert u Močvari

Jedno od najsvježijih imena glazbene scene, britanski glazbenik Ghostpoet dolazi u Zagreb

Ghostpoet, osebujan i originalan glazbenik koji žanrovski izlazi izvan svih okvira, priprema koncert u Močvari koji će zasigurno biti jedno od najiščekivanijih glazbenih događanja u gradu.

Ghostpoet, osebujan i originalan glazbenik koji žanrovski izlazi izvan svih okvira, priprema koncert u Močvari koji će zasigurno biti jedno od najiščekivanijih glazbenih događanja u gradu.

Slovi kao jedan od najperspektivnijih i najoriginalnijih autora koji su se pojavili u britanskoj glazbi u ovom desetljeću, a svakako je jedno od najsvježijih i najaktualnijih imena na svjetskoj glazbenoj sceni danas. Riječ je o Ghostpoetu, londonskom glazbeniku čiji će koncert u Zagrebu zasigurno biti jedno od najiščekivanijih glazbenih događanja u gradu, a održat će se 24. veljače u Močvari.

Nazivaju ga istaknutim forward-thinking vokalom, i to ne bez razloga. Ghostpoet uistinu zvuči kao glazbenik ispred svoga vremena – prepoznatljiv je po rezonantnom baritonu i detaljno ornamentiranom zvuku, a s neobičnim umijećem isprepliće apstrakno s konkretnim, nesmetano klizeći između žanrova. Iako ga, ovisno o albumu, pokušavaju žanrovski smjestiti u hip-hop, trip-hop, alt-rock i indie-rock, nazivajući ga reperom, jednako koliko i izvedbenim pjesnikom, najispravnije bi bilo reći da je Ghostpoet izvan svake kategorije. Jer umjesto da se drži jednog žanra, on upravo izbjegava klasične obrasce i stvara glazbu koja odgovara njegovu raspoloženju i okruženju te svakim novim albumom dokazuje da je glazbeno još odvažniji, kreativniji i  promišljeniji.

Tekstovi su mu uvijek ukorijenjeni u svakodnevni život, uz dobru dozu kritike društva i osvrta na aktualna događanja. Iz albuma u album prenosi vokalne izvedbe, teksture i introspektivne teme, no sa svjetski poznatim Shedding Skin iz 2015. proširuje svoj opseg i mijenja smjer. Tako se odmiče od elektroničkih ritmova i raspršenih aranžmana koji obilježavaju njegov debitantski album Peanut Butter Blues & Melancholy Jam i nastavlja više u alt-rock obojenim aranžmanima. Tranziciju na puniji zvuk benda završava najnovijim albumom Dark Days & Canapés.

Vodi raskošan dijalog s trip-hop melankolijom, njeguje glazbenu estetiku Massive Attacka i oživljava zvuk Trickyja, no ne drži se samo trip-hop ritmova, već se kreće u raznolikijem rasponu. Glazbeno neki dijelovi jasno odražavaju Mezzanine doba Massive Attacka ili podsjećaju na prve ploče Portisheada. Paralele su se povlačile i s vjerojatno najvećim reperom iz Velike Britanije, Roots Manuvom, ali su utjecaji pristizali i daleko izvan klasičnog kanona hip-hopa – od Radioheada i Gila Scott-Herona do post-dubstepa Buriala.

Ghostpoet (pravim imenom Obaro Ejimiwe) u svojoj karijeri do sada je izdao četiri albuma, od kojih su čak dva nominirana za Mercury nagradu: Peanut Butter Blues & Melancholy Jam (2011) i Shedding Skin (2015). Sva izdanja pratile su salve pozitivnih kritika, a hvalili su ga magazini poput NME-a, MOJO-a, Independenta i Guardiana. Poznat je i po suradnji s Massive Attackom na njihovom singlu Come Near Me s albuma The Spoils.

Ove godine izdaje novi album Dark Days & Canapés s naslovnim singlom Immigrant Boogie, briljantnim komadićem post-punka koji označava novu evoluciju u Ghostpoetovom stilu. Riječ je o upečatljivom i sjajnom albumu koji Ghostpoetu predviđa još uspješniju budućnost.

Ulaznice za zagrebački koncert moguće je kupiti u sustavu i na svim prodajnim mjestima Eventima. Prvih 100 ulaznica bit će dostupno po cijeni od 99 kn sve do 13. listopada ili do isteka zaliha, nakon čega će cijena ulaznica iznositi 119 kn. 

FOTO: VITAMIN C