LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

Izolacija bi mogla potrajati sve do lipnja ili srpnja; bez samodiscipline još i duže

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar zdravstva Vili Beroš otkrili su svoja predviđanja o trajanju mjera donesenih zbog koronavirusa.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar zdravstva Vili Beroš otkrili su svoja predviđanja o trajanju mjera donesenih zbog koronavirusa.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je za RTL Danas rekao da bi se s mjerama moglo početi popuštati u lipnju ako brojke budu pod kontrolom u Hrvatskoj, no naravno riječ je o grubim procjenama jer je konkretan datum nemoguće znati.
– Nitko ne može znati taj datum. Nadamo se, ako izdržimo sa strogim mjerama socijalnog distanciranja, samoizolacije, karantene itd, da s ovim brojkama možemo dugo izdržati i očekujemo da će nam toplo vrijeme smanjiti transmisiju virusa. Naša procjena je da bi početkom lipnja situacija mogla biti puno bolja i da bismo mogli početi popuštati s mjerama. – rekao je ravnatelj HZJZ-a. 
Ministar zdravstva također je dao svoje mišljenje, ali u gostovanju u Dnevniku Nove TV, a njegove su prognoze slične ranije spomenutima. Rekao je da bi se situacija mogla poboljšati u lipnju ili srpnju, ali spremni su i za gori scenarij. Beroš, međutim, dodaje da je ključno ponašanje građana:
– Onako kako ćemo se ponašati, o tome će ovisiti i trajanje epidemije i broj oboljelih. Odgovor na pitanje koliko će sve ovo trajati je najvažniji jer on ovisi o nama samima, o svakome od nas. Ako se ne budemo odgovorno ponašali, sve će potrajati dulje i bit će lošije, a onda ćemo to sve skupa teže i izdržati.
FOTO: PIXABAY