LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obavijest NCVVO-a

Izmijenjen kalendar provedbe državne mature u ljetnom roku

Iz NCVVO-a kažu da su se prošlogodišnja iskustva provedbe mature pokazala kao funkcionalno i optimalno rješenje. Sukladno tome, u novom su kalendaru razdvojili ispite s najvećim brojem pristupnika.

Iz NCVVO-a kažu da su se prošlogodišnja iskustva provedbe mature pokazala kao funkcionalno i optimalno rješenje. Sukladno tome, u novom su kalendaru razdvojili ispite s najvećim brojem pristupnika.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja još je u prosincu prošle godine pripremio nekoliko potencijalnih rješenja kojima se minimizira utjecaj epidemije COVID-19 na pripremu i provođenje ispita državne mature. S obzirom na razvoj situacije vezane uz epidemiološke mjere, dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za izmjenu trenutačnog kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku školske godine 2020/2021.

Iz NCVVO-a kažu da su se prošlogodišnja iskustva pokazala kao funkcionalno i optimalno rješenje. Sukladno tome, u novom su kalendaru razdvojili ispite s najvećim brojem pristupnika (Hrvatski jezik, Matematika i Engleski jezik). 

– Odluke vezane uz provedbu državne mature uvijek su osjetljive i nikada se ne donose preko noći. Prateći svakodnevno epidemiološku situaciju, tražila sam da se napravi analiza rizika na temelju broja ovogodišnjih pristupnika. Ovom izmjenom Kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku maksimalno će se zaštititi kako pristupnici tako i svi nastavnici koji su neizostavni dio provedbe državne mature. – istaknula je ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić.

Dodala je i sljedeće:

– Ono što je također važno naglasiti svima koji ove godine polažu ispite državne mature je da ova izmjena neće utjecati na upise na visoka učilišta. Zadovoljna sam što su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja razumjeli potrebu za ovom izmjenom i prihvatili prijedlog Centra, a sve s jedinim zajedničkim ciljem – odabrati ono što je najbolje za naše maturante.

Razdvajanjem razina na ispitima s najvećim brojem pristupnika, provedba državne mature produljila se za pet dana. Umjesto četiri, trajat će pet tjedana.

– Prema novom kalendaru, svi ispiti ljetnog roka provodit će se u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2021. čime se završetak ljetnoga roka državne mature i objava konačnih rezultata pomiče za samo jedan dan. Objava konačnih rezultata ispita državne mature tako će biti 21. srpnja 2021. – dodaju predstavnici.

FOTO: PIXABAY