LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjere opreza

Izdane su upute za održavanje nastave i obrane završnog rada u strukovnim školama

Srednjoškolci koji se vraćaju u škole radi odrađivanja prakse ili obrane završnog rada u strukovnim školama morat će se pridržavati uputa koje je izdao HZJZ.

Srednjoškolci koji se vraćaju u škole radi odrađivanja prakse ili obrane završnog rada u strukovnim školama morat će se pridržavati uputa koje je izdao HZJZ.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama te za obranu završnog rada u srednjim strukovnim školama, a one su izrađene u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Baš kao što je to slučaj i s ostalim ustanovama tako se i ovdje preporučuje održavanje nastave online kada je to moguće, a u slučaju da je nužno provoditi ju u školama, potrebno je pridržavati se – svima nam poznatih – uputa i preporuka. U prostoriji ne bi trebalo biti više od 10 učenika i nastavnika, a preporuka je da se formiraju grupe čiji se članovi ne bi trebali miješati. 

Potrebno je dezinficirati prostor, održavati fizičku distancu među učenicima i nastavnicima, a oni koji osjećaju ikakve simptome akutne respiratorne bolesti ne smiju doći u školu. Učenici i djelatnici trebali bi svaki dan prije dolaska u školu mjeriti tjelesnu temperaturu te se u slučaju povišene temperature ili pojave simptome trebaju javiti svojem liječniku i nikako ne smiju dolaziti u školu. 

Učenici trebaju nositi svoj pribor i ne smiju ga dijeliti ili uzimati tuđi pribor, a ono što se ističe među uputama jest da će učenici svaki dan morati potpisivati izjavu. Nju će prikupljati nastavnici ili drugi djelatnici svaki dan prije škole ili e-korespondencijom prethodnog dana, a sadržava sljedeće:
  • ime, prezime (učenici navode razredni odjel koji pohađaju, kandidati navode OIB)
  • izjavljujem da nemam znakove akutne respiratorne bolesti koja može uključivati: povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa te izjavljujem da neću pristupiti ispitima ili vježbama te ući u ustanovu ako u vrijeme polaganja ispita budem imao/imala navedene simptome
  • izjavljujem da mi nije propisana mjera samoizolacije, da nemam saznanja da sam zaražen(a) novim koronavirusom te da neću pristupiti ispitima ili vježbama te ući u ustanovu ako mi bude izrečena mjera samoizolacije ili ako budem imao/imala saznanja da sam zaražen(a) novim koronavirusom u vrijeme polaganja ispita.
Kako stoji u uputama, svrha je izjave informirati sve pristupnike i djelatnike da u slučaju gore navedenog ne mogu sudjelovati na vježbama, praktičnoj i dopunskoj nastavi, ispitima i obrani završnog rada u školi. Ovu izjavu obavezno treba prikupiti od svakog sudionika prije njegove prve aktivnosti taj dan. Prije ulaska u ustanovu pristupnik zaduženoj osobi daje na uvid osobnu iskaznicu te od nje saznaje u kojoj prostoriji ima vježbe, praktičnu nastavu, obranu završnog rada ili ispit ako tu informaciju prethodno nije dobio elektroničkim putem. 
 
Pisani i usmeni ispiti 

Ispiti će se provoditi u dovoljno velikoj prostoriji sa zatvorenim vratima te, ako je to moguće, uz otvoren prozor. U učionicu bi učenici trebali ulaziti jedan po jedan, a ondje će ih dočekati ispiti na stolu. Usmeni ispiti ili demonstracija vještina, odnosno obrana završnog rada održavat će se u zasebnoj prostoriji koja po mogućnosti ima otvorene vanjske prozore. 

Vježbe, praktična i dopunska nastava

Održavanje vježbi te praktične i dopunske nastave obavljat će se u grupi koja, po mogućnosti, nije veća od 10 sudionika, pri čemu se vodi računa o tome da prostorija bude dovoljno velika da se može održavati fizički razmak. Po mogućnosti, prozori tijekom cijele vježbe trebaju biti otvoreni, a vrata zatvorena.

Dopušteni predmeti

Učenici se trebaju koristiti svojim priborom, na stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, a sve ostale stvari odlažu na za to predviđeno mjesto. Onima kojima to nalaže zdravstveno stanje, dopušteno je držanje slatkiša ili hrane na stolu voditelja ispitne prostorije, pri čemu istu moraju konzumirati izvan učionice.

Detaljne upute možete pronaći na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
FOTO: PIXABAY