LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci okruglog stola

Izazovi osoba s invaliditetom prilikom zapošljavanja: neadekvatno obrazovanje, nedostatna praksa i predrasude okoline

U sklopu programa Zajedno kroz izazove na okruglom stolu govorili su predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, poslodavci i osobe s invaliditetom.

U sklopu programa Zajedno kroz izazove na okruglom stolu govorili su predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, poslodavci i osobe s invaliditetom.

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI održao je 25. svibnja online okrugli stol na temu zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi ukazao na izazove s kojima se susreću. Sudjelovali su predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, poslodavci i osobe s invaliditetom.

Najveći su izazovi s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom zapošljavanja, zaključeno je, neadekvatno obrazovanje, nedostatna praksa i predrasude okoline, dok se s druge strane poslodavci susreću s velikom količinom administrativnih zahtjeva kroz koje se teško probijaju ako ih žele zaposliti.

– Glavni je cilj koji ovim programom namjeravamo ostvariti veća zaposlenost i samozaposlenost osoba s invaliditetom na realno i konkurentno tržište rada te bolja slika u ostvarenju integracije i inkluzije osoba s invaliditetom, s naglaskom na ostvarenje radnih mjesta. S obzirom na to da suvremeni načini rada i novi globalni servisi, sve više prisutni na našim prostorima, svojim obimom posla i načinom djelovanja pružaju realne mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom, u cilju nam je fokusirati se i na taj segment poslovnog sektora. – istaknuo je Denis Marijon, predsjednik Saveza SUMSI. 

U sklopu provedbe prve godine programa održan je niz radionica za osobe s invaliditetom te poslodavce koji već zapošljavaju osobe s invaliditetom kako bi podijelili svoja iskustva, kao i one poslodavce koji će ih u budućnosti tek zaposliti. 

– Na radionicama nam je do sada sudjelovalo više od 60 osoba s invaliditetom i poslodavaca i svakim danom bilježimo sve veći interes. To pokazuje da smo s programom pogodili točno ono što tržištu treba kako bismo ostvarili veću integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada. – pojasnila je Albina Žnidar, izvoditeljica programa. 

Okrugli stol organiziran je u sklopu trogodišnjeg programa Zajedno kroz izazove kojem je cilj dati doprinos poboljšanju slike o integraciji i inkluziji osoba s invaliditetom na tržište rada. Partneri na programu su Centar za socijalnu skrb Zagreb i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
FOTO: PEXELS