LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BROJKE IZ VARAŽDINA

Istraživanje ERF-a pokazalo zastrašujuće rezultate o mentalnom zdravlju, mladi pomišljaju i na samoubojstvo

Rezultati istraživanja su zastrašujući jer pokazuju visoko prisutne simptome problema mentalnog zdravlja, ozbiljne simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa.

Rezultati istraživanja su zastrašujući jer pokazuju visoko prisutne simptome problema mentalnog zdravlja, ozbiljne simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nositelj je projekta „Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje (P.R.O.T.E.C.T.)”. Projekt se provodi u pet hrvatskih gradova, a to su Osijek, Rijeka, Split, Zagreb i Varaždin te je od školske godine 2021./2022. u isti uključeno 3464 učenika, 1710 roditelja i 1012 nastavnika.

Najnoviji rezultati dolaze iz Varaždina, a u tom je mjerenju sudjelovalo 645 učenika prvih razreda svih škola. Izv. prof. dr. sc. Miranda Novak istaknula je kako su rezultati istraživanja dobiveni na području Varaždinske županije pokazali slične trendove kao i u ostalim gradovima, piše Večernji list.

Rezultati istraživanja su zastrašujući jer pokazuju visoko prisutne simptome problema mentalnog zdravlja, ozbiljne simptome depresivnosti, anksioznosti i stresa. Da se tako osjeća navelo je 20 do 30 posto učenika kojima bi se svakako trebala posvetiti značajnija pažnja.
Očito je da imamo poteškoća i sa suicidalnim tendencijama, odnosno sa suicidalnim namjerama i planovima, a čak četiri posto adolescenata pokušalo je počiniti samoubojstvo. Više od 20 posto učenika izjasnilo se da su se namjerno samoranjavali i nanosili bol, a tek su učenici prvog razreda srednjih škola. Uočeno je da su dosta prisutni i problemi poremećaja prehrane. Između 20 i 30 posto adolescenata opterećuje se promišljanjem o hrani, 34 posto smatra da su debeli, iako to ne smatra nitko u njihovoj okolini, a njih deset posto da je u zadnja tri mjeseca izgubilo čak osam do deset kilograma, navela je voditeljica projekta Miranda Novak za Večernji list.

Predstojnik podružnice Obiteljskog centra Varaždin Siniša Česi rekao je da je puno srednjoškolaca sklono korištenju opojnih sredstava. Također, spomenuo je da ja alkohol i marihuanu zamijenila sklonost ljepilu.



 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA