LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mlada Gloria Malin podredila svoj život brizi za životinje

INTERVJU: Upoznajte hrvatsku heroinu životinjskog svijeta

Razgovarali smo s nevjerojatnom mladom djevojkom, Glorijom Malin, koja već sa 18 godina u život vraća napuštene i odbačene četvernošce.

Razgovarali smo s nevjerojatnom mladom djevojkom, Glorijom Malin, koja već sa 18 godina u život vraća napuštene i odbačene četvernošce.

Gloria Malin ima 18 godina, rodom je iz Siska, a živi u Zaprešiću u Trsteniku zajedno s ocem i pomajkom. Ove je godine završila srednju Veterinarsku školu u Dubravi, čime je ostvarila svoju životnu želju još od petog rođendana. Trenutno nije spremna za to, no kaže da će, kada za to dođe pravo vrijeme, upisati Veterinarski fakultet. Ljubav prema životinjama, kaže, rodila se s njom, a životinje su uz nju boravile cijelo njezino djetinjstvo. Otkad zna za sebe, u svome je domu imala barem jednog psa i jednu mačku, a uz njih su imali i konje i zečeve.

Zašto je ova mlada djevojka hrvatska heroina kakvih u našem društvo toliko manjka? Naime, ona se već skoro tri godine bavi čuvanjem pasa do njihovog udomljenja i radi s njima sve što je potrebno da budu potpuno spremni za put u novu obitelj. Riječ je o životinjama iz azila, šuma, jaraka i o životinjama koje su odbacili vlasnici. Do njih dolazi pomoću ljudi s kojima surađuje ili onih koji je nazovu kada je vide u medijima ili je kontaktiraju na internetu.

– Moj dan započinje rano ujutro, oko 6 ili 7 sati. Nakon što se izmazim s novim članom obitelji, mačićem Jurom, ustanem i nahranim kunića i kućnog štakora Marka. Oblačim se i odlazim njuškama. Svako jutro dočekaju me mašući repovima, jedva čekajući da uđem i da me napadnu pusama. Odmah pripremam zdjelice i hranu, svi dobivaju jesti u isto vrijeme, jedu svi zajedno bez tenzija i svađanja. Nakon toga ih puštam u dvorište gdje se igraju i borave većinu dana. Ja za to vrijeme čistim dekice,krevete i podove, tako da ih sve dočeka čisto. Kroz dan imamo razne aktivnosti, od treniranja do maženja i igranja. Moj je dan ispunjen 24 sata obavezama, ali nema ljepšeg osjećaja kada navečer legnem znajući da su oni sretni. – rekla nam je Gloria.

Gloria Malin i četveronožni prijatelji, FOTO: Facebook

Gloria i sada, kao i od samog početka, radi na tome da se pse oglašava što boljim slikama i tekstovima koji će ih najbolje opisati. Mnogo volontera i ljubitelja životinja dolazi joj u posjet, pomaže oko šetnje pasa, a najviše uživaju u zajednički provedenom vremenu uz maženje i igru, što onda, kaže, doprinosi i samoj socijalizaciji pasa.

– Ideja i cilj svega ovoga je da se što više pasa što kvalitetnije udomi, da ostanemo u kontaktu s udomiteljima i da pratimo udomljenje životinje kroz cijeli njen život s novim vlasnicima. Svoje ciljeve realiziram uz pomoć svojih prijatelja, što starih, što novih, s kojima sam sklopila divna prijateljstva kroz rad sa psima. Bez njih cijela ova priča ne bi imala takve rezultate, nije dovoljno psu privremeno pružiti samo ljubav jer to psa neće udomiti. Kvalitetno udomljavanje sastoji se od aktivnosti na društvenim mrežama i u grupama ljubitelja životinja. Svaki pas prije udomljenja mora biti veterinarski pregledan, cijepljen, čipiran i kastriran, što iziskuje dodatne aktivnosti po pitanju prijevoza i financijskih troškova, a što nikako ne bih mogla sama bez spomenutih osoba – kaže Gloria, koja cijeni svaku pomoć i podršku, posebno onu njezinih roditelja i spomenutih suradnika. 

Želja joj je podignuti standard na višu razinu. Smatra da se svakodnevnim ulaganjem u prostor gdje borave psi postiže kvaliteta njihova boravka dok se pas priprema za udomitelja. Ti su radovi, kaže, konstantni. S obzirom na to da je dosta angažirana u navedenim aktivnostima i svakodnevnim obavezama, u manifesticijama i događajima sudjeluje koliko joj to slobodno vrijeme omogućava, a uglavnom surađuje s ljudima koji s njom dijele zajedničke interese i ciljeve.

Gloria Malin i četveronožni prijatelj, FOTO: Facebook

Smatra da se, iako pomaka ima, treba i može učiniti mnogo više. Kaže da bi se sredstva trebala usmjeravati na izgradnju što više no kill skloništa, omogućiti besplatne kastracije i sterilizacije građanima slabijeg imovinskog stanja.

– Najčešći su i najveći problemi nedostatak sredstva, prevelik broj napuštenih životinja i vlasnici koji odustaju od brige za svoje ljubimce te ih izbacuju na ulicu gdje su psi prepušteni sami sebi, a time i izloženi raznim opasnostima. Stanje je izuzetno loše, no ne samo što se tiče grada Zagreba već i okolnih gradova u kojima je situacija po pitanju odnosa prema životinjama zabrinjavajuća. Za sistematsko rješavanje tih problema nisu dovoljne aktivnosti udruga i pojedinaca, već se u isto trebaju uključiti lokalna i zakonodavna tijela, kao i podizanje svijesti svih nas, što je već učinjeno u nekim zemljama Europske unije gdje je nezamislivo pronaći napuštenu životinju. – objasnila je Gloria.

Za kraj, osamnaestogodišnja ljubiteljica životinja ima poruku za sve koji namjeravaju nabaviti kućnog ljubimca:

– Kućni ljubimac je velika odgovornost i živo biće, a ne igračka koja se poklanja za Božić i rođendan ili se napušta za vrijeme godišnjih odmora i kada poraste. Čuvajte i volite svoje životinje! – poručuje Gloria.

FOTO: FACEBOOK