LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKT: „AKTIVNI ZA POSAO“ – SAVJETODAVNA POMOĆ MLADIM NEZAPOSLENIM OSOBAMA U RIZIKU OD SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

„I kad je najteže, mladi ne prestaju oduševljavati!”

I dok je cijeli svijet stao i zapadao u krizu, projekt „Aktivni za posao” aktivno se provodio, a mladi nisu prestali dolaziti sa svojim idejama, željama i potrebama.

I dok je cijeli svijet stao i zapadao u krizu, projekt „Aktivni za posao” aktivno se provodio, a mladi nisu prestali dolaziti sa svojim idejama, željama i potrebama.

I kad je najteže, mladi ne prestaju oduševljavati, poručuju iz ISUM-a. 

Naime, Institut za stručno usavršavanje mladih provodi projekt „Aktivni za posao“. 1. 6. 2022. godine projekt će proslaviti svoj drugi rođendan, što znači da je započeo i provodio se tijekom cijele pandemije. I dok je cijeli svijet stao i zapadao u krizu, projekt se aktivno provodio i ono najvažnije, mladi nisu prestali dolaziti sa svojim idejama, željama i potrebama.

Iz ISUM-a naglašavaju kako je ideja projekta poticati, aktivirati i ohrabriti mlade na izlazak na tržište rada te im pružiti podršku u situacijama nezaposlenosti, no upravo ovaj projekt ih je podsjećao kako je rad s korisnicima – dvosmjeran.

– Nerijetko bi se događalo da upravo korisnici nas potaknu, aktiviraju i ohrabre. Zadnje dvije godine su bile posebno izazovne i zahtijevale su više prilagodbe, nego ikad. Bilo je lako zapasti u pesimističan mood i prepustiti se plimi „da se ništa ne može“. A onda vam se javi mladić s upitom oko pisanja poslovnog plana jer će otvoriti pivovaru. Obratite pažnju na riječi koje sam upotrijebila – ne jer bi volio, nego jer bude. To uopće nije upitno, samo su ga zanimali detalji oko poticaja za samozapošljavanje. Malo je reći da smo bili oduševljeni i osvježeni odlučnošću i vjerovanjem u vlastitu viziju.

U početku su bili usmjereni na zapošljavanje, posebice zbog krize koju je pandemija izazvala. Otkazi, manjak radnih mjesta, pogoršanje radnih uvjeta i slično, navodilo ih je na to da pomognu mladima u traženju i dobivanju poslova, zbog čega su i organizirali takve radionice. Upravo su ih mladi sa svojim pitanjima podsjećali na još jednu mogućnost – samozapošljavanje. Ma tko je toliko lud da baš sad ide u poduzetništvo? Da, pogodili ste, mladi. Mnogi će na to reći kako je razlog tome što su mladi nadobudni i naivni, ali ISUM svjedoči upravo suprotnom.

– Iz svojih opažanja bismo mlade opisali kao aktivne, (samo)kritične, studiozne, zainteresirane, inovativne. Vrlo promišljeno pristupaju svemu, informiraju se i raspituju, pripremaju planove, istražuju. Spremni su čuti savjet pa i kritiku. Također, ugodno nas iznenađuje sve veća otvorenost prema temama osobnog rasta i razvoja, gdje su tradicionalno prednjačile djevojke, a sada imamo sve više i mladića.

Tijekom travnja održali su dvije radionice iz ciklusa „Poduzetnički starter kit“ za koji je postojao velik interes. Prema navodima ISUM-a okupila se odlična ekipa koja je već s vrata počela s umrežavanjem i pitanjima.

I dalje stoji da je vrijeme nesigurno, kriza neupitno nastupa i uvjeti nikome ne idu na ruku. Ali, uz ovakav opis mladih, uopće ne sumnjamo u njih. Dvije uspješne godine su iza projekta „Aktivni za posao“, a mi mu želimo da treća bude barem upola takva.

Više o radionicama pratite na ISUM-ovim društvenim stranicama (Facebook i Instagram), a za besplatna individualna savjetovanja im se možete javiti putem maila isumprojekti@gmail.com.

Institut za stručno usavršavanje mladih u sklopu trogodišnjeg programa za razdoblje 2020. – 2023. godine „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udrugu „Impress“ i Centar za razvoj mladih, provodi projekt „AKTIVNI ZA POSAO – savjetodavna pomoć mladim nezaposlenim osobama u riziku od socijalne isključenosti“.

FOTO: PEXELS