LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poražavajuća statistika

HZJZ: Svaki deseti 16-godišnjak u Hrvatskoj pokušao počiniti samoubojstvo

Mladi Hrvati otkrili su zabrinjavajuće informacije u istraživanju o mentalnom zdravlju. Donosimo kako pružiti psihološku prvu pomoć i emocionalnu podršku djeci koja pate od ovakvih tegoba.

Mladi Hrvati otkrili su zabrinjavajuće informacije u istraživanju o mentalnom zdravlju. Donosimo kako pružiti psihološku prvu pomoć i emocionalnu podršku djeci koja pate od ovakvih tegoba.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je infografiku Mentalno zdravlje mladih u Hrvatskoj povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja u kojoj su se osvrnuli na istraživanja nekih pokazatelja mentalnog zdravlja učenika u dobi od 16 godina u razdoblju od 1999. do 2019.

Kako stoji u priopćenju HZJZ-a u infografici Mentalno zdravlje mladih u Hrvatskoj prikazani su podatci iz upitnika o depresivnim tegobama, razmišljanjima o samoozljeđivanju te pokušajima samoubojstva koji su prikupljeni u sklopu Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima, 16-godišnjacima, u redovnom školovanju (ESPAD).

Prema zastrašujućim rezultatima stoji i da je depresivno više od pet posto 16-godišnjaka, svaki četvrti razmišlja o samoozljeđivanju, i to sva treća djevojka i svaki peti mladić, a svaka je deseta osoba ove dobi pokušala počiniti samoubojstvo. U istraživanju provedenom 2019. godine 5,6 posto 16-godišnjaka izjavilo je da je u posljednjih sedam dana imalo najmanje četiri od šest depresivnih tegoba: tuga, gubitak apetita, poteškoće koncentracije, potištenost, napor u obavljanju obaveza i nemogućnost njihova ispunjavanja, a u tome prednjače djevojke kojih je 8,7 posto, dok je mladića 2,6 posto.

Kako možemo pomoći mladima?

HZJZ je ujedno objavio tri osnovna koraka za pružanje psihološke prve pomoći i emocionalne podrške djeci i mladima tijekom neposrednog razgovora:
  • pristupi – istaknite svoju zabrinutost i što primjećujete. Usmjerite se na promjene u ponašanju koje ste uočili. Budite pristupačni,  suosjećajni, pružite osjećaj sigurnosti i povjerenja. Budite spremni slušati i čuti problem, a ne nuditi rješenja i odgovore.
  • podrži – pružite osobi emocionalnu podršku, nadu i ohrabrenje za oporavak. Važno je potaknuti izražavanje emocija, poslati poruku da smo uz nju i da nije sama. Važno je da doživi da ju čujemo i vidimo.
  • potakni – upoznajte mladu osobu s mogućim oblicima pomoći i samopomoći. Potaknite na traženje i prihvaćanje stručne pomoći. Po potrebi povežite mladu osobu s osobama koje mogu pomoći.
Pri tome treba imati na umu da je nužna stručna pomoć ako depresivne smetnje traju više od dva tjedna. Više o edukativnom programu PoMoZi Da i metodama kako pomoći mladim osobama saznajte na poveznici.

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:
  • Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata)
  • Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)
  • Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr).
FOTO: PIXABAY