LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi susret mladih Splićana

Hrvatsko Nadzemlje zna ima li budućnosti za mlade u Hrvatskoj

Tema je prvog susreta mladih s Hrvatskim Nadzemljem u ovoj kalendarskoj godini „A di ćeš?“. Pitanje se tiče budućnosti mladih koje pogađa izravno u živac – ostati ili otići iz Hrvatske?

Tema je prvog susreta mladih s Hrvatskim Nadzemljem u ovoj kalendarskoj godini „A di ćeš?“. Pitanje se tiče budućnosti mladih koje pogađa izravno u živac – ostati ili otići iz Hrvatske?

Hrvatsko Nadzemlje u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizira prvi susret mladih u ovoj kalendarskoj godini. Tema je susreta A di ćeš?, a gost predavač prof. dr. sc. Ivica Veža.

– Dame i gospodo, nova sezona Hrvatskog Nadzemlja počinje! I dok se životinje spremaju za zimski san, mi se pak budimo i spremamo pregršt novih asova iz rukava i akuži iz nogavica. Dosta nam je sjedenja i vršenja fotosinteze, zasukali smo rukave i pripremili nove zanimljive teme i susrete. A prva tema motivacijskog oblika s kojom počinjemo sedmu godinu djelovanja nosi naslov A di ćeš?. – poručuju mladi Splićani.

Na tako postavljeno pitanje ne očekuju standardni odgovor, na primjer kad se sretneš s nekim iznenadno na ulici pa ti ovaj odgovori: A e'o, iden na ka'u. Ne, odgovor je dublji. Nije ni ono kad izlaziš vanka pa ti mater, cura ili žena-majka-kraljica postavi isto pitanje (trik pitanje!) na koje ti se odsjeku noge. Ne, pitanje je šire. Pitanje se tiče budućnosti mladih, koje pogađa izravno u živac – ostati ili otići iz Hrvatske? 

Još se sićan onih riči šta mi uvik priča ćaća: nemoj sine nikud ići! Ali trbuhom za kruhom danas mladi ipak odlaze. Odlaze iz lijepe naše, u razne zemlje sreću traže. Čeka li nas sve takva budućnost ili pak nešto postoji i ovdje? Vrijedi li ostati i boriti se? Ima li budućnosti u Hrvatskoj i kako do nje doći? – pitaju se mladi.

Odgovore mladima ponudit će profesor na FESB-u u Splitu, prof. dr. sc. Ivica Veža, koji je bio u Stuttgartu, Aachenu, Berlinu, Mariboru, Brnu, Bukureštu, Košicama, Japanu, Brazilu, itd. Prošao je gotovo cijeli svijet, dobivao ponude koje se ne odbijaju, ali se ipak vratio u Hrvatsku, stoga je prava osoba koja za ovaj susret ima štošta za ponuditi na teoretskom i iskustvenom planu.

Susret će se održati 19. listopada 2016. s početkom u 20:30 u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Glazbeni sastav mladih David iz Dugog Rata svojim će pjevanjem uveličati susret. Za sve ostalo zaduženi su Nadzemljaši s pripremljenim skečevima i filmovima te organizacijom, kojom uglavnom uvijek preživi cijeli susret. 

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE SPLIT