LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tribina za mlade

Hrvatsko nadzemlje: Ljubomora i strast nisu sinonimi

Hrvatsko nadzemlje svakog mjeseca okuplja brojne mlade na tribinama. Ovog je puta bilo riječi o dvjema strastima s različitim ishodištima – o ljubomori i zavisti.

Hrvatsko nadzemlje svakog mjeseca okuplja brojne mlade na tribinama. Ovog je puta bilo riječi o dvjema strastima s različitim ishodištima – o ljubomori i zavisti.

Velik broj mladih grada Splita i okolice okupio se 18. travnja na još jednoj tribini Hrvatskog nadzemlja, pod nazivom Ljubo(noćna)mora, u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Ovog mjeseca kao središnju temu rasprave nadzemljaši su odabrali problem ljubomore, osjećaja koji vrlo vjerojatno katkad pogodi svakog grešnog čovjeka, no govorilo se i o zavisti.

Naime, ljubomora i zavist, kao što neki misle, nisu sinonimi. Riječ je o dvjema različitim strastima s različitim ishodištima. Kako bi mladima objasnio njihove razlike, sličnosti i povezanosti, kao gost predavač bio je pozvan don Mihovil Kurkut.

Don Mihovil Kurkut u svom se izlaganju osvrnuo na bolest današnjeg vremena i društva koje zapravo potiče kulturu zavisti.

– Strast zavisti danas je itekako potencirana ljudskom pohlepom i željom za uspjehom. Sve je manje međusobne empatije prema tuđem uspjehu i neuspjehu: neuspjeh drugoga uveseljava čovjeka, a uspjeh drugoga mu nameće osjećaj zavisti koji zapravo proizlazi iz osjećaja manje vrijednosti i inferiornosti. Don Mihovil je istaknuo važnost čistoće srca u borbi protiv zavisti – čisto se srce, naime, raduje tuđem uspjehu, a isto tako oplakuje tuđi neuspjeh i tugu, odnosno suosjeća u svojoj nesebičnosti. Zavist je etiketirao kao 'najgluplji' grijeh, 'najgluplju' strast – jedinu strast od koje nema nikakve koristi i nikakvog užitka, strast koja izjeda onoga tko joj se preda. Zapravo, predaja današnjim iskrivljenim vrijednostima vodi i predaji zavisti.

Današnje društvo potopilo je zajedničke prave vrijednosti i istine, a ekonomija je zavladala kao 'bog' novoga vremena. Zavladao je sustav kojemu treba naše nezadovoljstvo, naša pohlepa, naša zavist. Čovjek je spreman na mnogobrojne nepromišljene korake kako bi zadobio zavist svog okruženja – zavist je tako postala 'in', poželjna i prihvatljiva. Ipak, zavist je iskonska strast kojom je grijeh ušao u svijet – Lucifer je, naime, bio zavidan na samoga Boga. Zavist je, dakle, grijeh koji prekida odnos s Bogom.

S tim zaključkom, don Mihovil je okupljenu mladež motivirao na hrabru borbu protiv strasti zavisti, ali i ljubomore koja, iako različitog ishodišta, jednako otvrdnjuje ljudsko srce. Ljubomoru je istaknuo kao osjećaj koji proizlazi iz straha od gubitka koji rađa posesivnošću i kontinuiranom sumnjom. Ljubomora je veliki neprijatelj ljudskih odnosa, guši ih i razara. U strahu od gubitka čovjek želi zadržati nekoga potpuno svojim stišćući ga da ne pobjegne – ali takav stisak boli i spotiče, nanosi štetu. Sagledavajući sve te zamke ljubomore i zavisti, don Mihovil Kurkut je svojim predavanjem i odgovorima na pitanja iz publike prenio jasnu pouku kako je borba s tim neprijateljima nutrine ljudskog srca ključ za istinsku ljudsku sreću. Potrebno je dakle rasti u zahvalnosti brojeći svoje blagoslove koje Bog svakodnevno pruža i rasti u pravom sebedarju želeći sreću drugoga. – prepričava Katarina Jurčević (Hrvatsko nadzemlje).

Uz iscrpno predavanje gosta predavača, večer ove tribine bila je obogaćena s čak četiri kratka filma iz nadzemljaške filmske radionice, među kojima je najveće ovacije pobrao Andrijin blog. Uz filmove, nadzemljaši su na pozornici uprizorili i humorističan skeč koji je svim okupljenima prikazao ogledni primjer problema ljubomore u muško-ženskim odnosima. Glazbeni dio ove večeri opotpunio je zbor mladih Krstitelj iz Župe sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku. Susret je priveden kraju pozdravnom riječju don Mihaela Provića, studentskog kapelana i povjerenika za mlade koji je sa svim okupljenima također podijelio nekolicinu inspirativnih misli. Završna meditacija i pjesma uokvirile su cijelu večer u prigodnom ugođaju.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 16. svibnja na temu majčinstva.

FOTO: HRVATSKO NADZEMLJE