LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od siječnja 2025. godine

Hrvatska ponovno uvodi vojni rok, evo u kojim je drugim zemljama EU vojni rok obvezan

Od početka 2025. godine, Hrvatska će uvesti obvezni vojni rok od dva mjeseca, dok se u Europskoj uniji slični modeli primjenjuju u Švedskoj, Estoniji, Latviji i Litvi, s različitim trajanjem i prilagodbama.

Od početka 2025. godine, Hrvatska će uvesti obvezni vojni rok od dva mjeseca, dok se u Europskoj uniji slični modeli primjenjuju u Švedskoj, Estoniji, Latviji i Litvi, s različitim trajanjem i prilagodbama.

Od početka 2025. godine Hrvatska će ponovno uvesti obvezni vojni rok, što bi trebalo predstaviti značajnu promjenu u vojnoj i sigurnosnoj strategiji. Ta odluka dolazi u kontekstu globalnih sigurnosnih prijetnji i potrebe za jačanjem nacionalne obrane. U ovom članku istražujemo kako izgleda praksa drugih zemalja Europske unije koje su već implementirale ili još uvijek primjenjuju obvezni vojni rok. Napominjemo da Ministarstvo obrane i dalje nije objavilo nikakav nacrt plana izvedbe tog projekta pa su jedine informacije koje imamo one iz medija.
 

Hrvatska: povratak obveznog vojnog roka


Prema novim zakonima koji će stupiti na snagu početkom 2025. godine, svi punoljetni muškarci građani Hrvatske bit će obvezni služiti vojnu obuku u trajanju od 2 mjeseca. Ministar Anušić rekao je kako ta odluka ima za cilj jačanje nacionalne sigurnosti i pripremu mladih ljudi za obranu zemlje, u slučaju da to ikada zatreba.
 

Švedska: obvezni vojni rok s modernim pristupom


Sve više zemalja Europske unije zabranjuje mobitele u školama, a ovo ministar Fuchs planira u Hrvatskoj


Švedska je obnovila obvezni vojni rok 2017. godine, nakon što je prethodno bio ukinut 2010. godine. Švedski vojni rok traje između 9 i 12 mjeseci, a uključuje obuku u različitim vojnim disciplinama, uključujući obranu protiv cyber-prijetnji. Odabranici se biraju nacionalnom selekcijom, a švedski model omogućuje veliku fleksibilnost u prilagodbi obuke potrebama modernih prijetnji.
 

Estonija: obvezni vojni rok za sve muškarce


Estonija održava obvezni vojni rok za sve muškarce starije od 18 godina, dok žene mogu sudjelovati na dobrovoljnoj osnovi. Trajanje vojnog roka u Estoniji je oko 8 mjeseci, a obuka uključuje osnovne vojne vještine, taktiku i civilnu zaštitu. Estonski model usmjeren je na pripremu za suvremene prijetnje, uključujući digitalne prijetnje, što je usklađeno s njihovim fokusom na cyber-sigurnost. Također, Estonija je jedna od zemalja NATO članica koja nema stalnu vojsku pa je održavanje vojnog roka jedini indikator da zemlja ima sposobnost obrane.
 

Latvija: uvođenje obveznog vojnog roka


Veliki broj građana EU starijih od 16 godina ne može si priuštiti odlazak na odmor, evo gdje stoji Hrvatska


Latvija je najavila uvođenje obveznog vojnog roka 2024. godine, koji će trajati 11 mjeseci. Ta odluka donesena je u kontekstu povećane sigurnosne napetosti u regiji. Latvija planira uskladiti obuku sa suvremenim sigurnosnim prijetnjama i potrebama, uključujući i obuku u cyber sigurnosti i civilnoj zaštiti.
 

Litva: obvezni vojni rok s mogućnošću civilne alternative


Litva ima obvezni vojni rok koji traje 9 mjeseci. Litva također nudi civilne alternative za one koji ne žele služiti u vojsci. Taj model omogućuje mladima da se angažiraju u različitim područjima, kao što su civilna zaštita i društveni rad, čime se proširuje spektar nacionalnih službi.
 

Ostale zemlje Europske unije


Obrazovanje visokih dužnosnika u EU: od časnika u vojsci do novinara. Plenković priča čak četiri jezika


U jednom dijelu ostalih zemalja Europske unije i dalje postoji vojna obveza (Austrija, Njemačka, Danska...), ali se izvodi na nešto drugačiji način i nije u potpunosti obvezan, kao što je to slučaj u zemljama koje smo naveli.
 

Odgovorite u anketi ispod smatrate li je li Hrvatskoj potreban obvezni vojni rok


IZVOR: FÖRSVARSMAKTEN / ESTONSKO MINISTARSTVO OBRANE / LATVIJSKO MINISTARSTVO OBRANE / LITVANSKO MINISTARSTVO OBRANE / EUROPEAN DEFENCE AGENCY
FOTO: PEXELS