LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od siječnja 2025.

ANKETA: Treba li Hrvatskoj obvezni vojni rok? Anušić potvrdio i koliko će trajati

Vojni rok ima za cilj ne samo jačanje vojske nego i promicanje vrijednosti domoljublja i osobne odgovornosti među mladima, izjavio je ministar.

Vojni rok ima za cilj ne samo jačanje vojske nego i promicanje vrijednosti domoljublja i osobne odgovornosti među mladima, izjavio je ministar.

U sklopu nedavnih izjava o modernizaciji i opremanju Oružanih snaga, ministar obrane Ivan Anušić potvrdio je planove o uvođenju obveznog vojnog roka. Od 1. siječnja 2025. godine, svi prikladni građani bit će pozvani na dvomjesečnu vojnu obuku, čime se formalno obnavlja praksa koja je u prošlosti bila standardni dio građanske dužnosti.

Ministar Anušić ističe da modernizacija Oružanih snaga predstavlja ključnu komponentu nacionalne sigurnosti, te da trenutne sigurnosne okolnosti zahtijevaju da se u tom segmentu ne štedi.

Hrvatska ponovno uvodi vojni rok, evo u kojim je drugim zemljama EU vojni rok obvezan


 

„Investicija u obranu je neizbježna kako bismo očuvali stabilnost i sigurnost naše zemlje.” – rekao je Anušić.


Uz najavu vojnog roka, ministar je potvrdio i povećanje plaća za vojnike, dočasnike i časnike, kao i poboljšanje njihovih materijalnih prava.

Pokrenuta peticija protiv obaveznog vojnog roka: „Protuustavan je, protukonvencijski i ekonomski štetan“



Uvođenje obveznog vojnog roka dio je šireg plana za povećanje operativne sposobnosti i efikasnosti Oružanih snaga, dodao je Anušić.

Ministarstvo obrane daje vojne stipendije za školsku godinu 2024./2025.


Detalji o provedbi programa vojnog roka bit će poznati u nadolazećim mjesecima, a ministarstvo obrane očekuje da će taj potez dodatno osnažiti i modernizirati vojne snage, pripremajući ih za sve izazove budućnosti.
 

Treba li zaista Hrvatskoj vraćanje vojne obuke, recite nam u anketi ispod


FOTO: MORH