LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poražavajući podaci

Hrvatska na samom dnu Europske unije po rodnoj ravnopravnosti

Indeks rodne ravnopravnosti za 2023. godinu pokazao je da se Hrvatska nalazi daleko ispod prosjeka.

Indeks rodne ravnopravnosti za 2023. godinu pokazao je da se Hrvatska nalazi daleko ispod prosjeka.

Hrvatska se prema Indeksu rodne ravnopravnosti za 2023. godine nalazi debelo ispod prosjeka Europske unije. Na ovaj poražavajući podatak u četvrtak je upozorio eurozastupnik Predrag Fred Matić, piše Hina.
 

Indeks rodne ravnopravnosti


Ovaj mjerni instrument je višedimenzionalan pokazatelj koji služi za mjerenje koncepta rodne ravnopravnosti. Također pomaže u praćenju napretka u području rodne ravnopravnosti u cijeloj Europskoj uniji, stoji u priopćenju hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu.

Podaci su pokazali da Hrvatska na njemu ima 60,7 bodova od 100, što je znatno manje od prosjeka EU-a koji iznosi 70,2 boda, upozorio je europarlamentarac iz redova socijalista i demokrata.

Indeks predvode Švedska, Nizozemska i Danska, a Hrvatska se nalazi na 20. mjestu te je 9,5 bodova ispod prosjeka EU-a.
 

Glavni problem


Rodna nejednakost ističe se u političkom sudjelovanju – izuzetno malen postotak žena ministrica, kao i područja poput neplaćenog kućnog rada i skrbi o članovima obitelji, priopćeno je. 

 

 „Hrvatska ne radi dovoljno kako bismo ostvarili punu rodnu ravnopravnost, a u mnogim područjima stagniramo ili smo nazadovali. Nisam zadovoljan jer je Hrvatska pala još niže nego što je bila prethodnih godina, s 19. na 20. mjesto na ljestvici i među lošijima smo u Europskoj uniji“, rekao je Matić, pozvavši na mjere kako bi se to poboljšalo, prema Hini.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA