LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pomoć iz Japana

Hrvatska je dobila uređaje za rano otkrivanje potresa!

Donacija je ugovorena zbog razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku prošle godine, a uređaji će biti postavljeni u spomenike kulture i zgrade bolnica.

Donacija je ugovorena zbog razornih potresa koji su pogodili Hrvatsku prošle godine, a uređaji će biti postavljeni u spomenike kulture i zgrade bolnica.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek primila je u posjet direktora tvrtke Challenge Co. Kazua Sasakija i veleposlanicu Japana u Hrvatskoj Misako Kaji. Posjet se dogodio povodom doniranja seizmičke opreme za rano otkrivanje potresa, prenosi Ministarstvo kulture i medija.

Donaciju je organiziralo Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija nakon strašnih potresa koji su pogodili Hrvatsku prošle godine. UNESCO  je tim povodom Hrvatskoj dao financijsku potporu putem Hitnog fonda te organizirao donaciju seizmičke opreme ― konkretno, uređaja EQguard za rano upozoravanje na potres

Uređaji će prema savjetu stručnjaka biti postavljeni u nekoliko zaštićenih spomenika kulture i zgrada bolnica. Dogovor je ostvaren u suradnji sa stručnjacima iz resornih tijela kao što su Seizmološka služba, Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Uz donaciju, direktor kompanije Challenge Co. Kazuo Sasaki educirat će domaće stručnjake kako instalirati i održavati uređaje.
FOTO: PIXABAY