LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upis u srednju školu

Gubi li Karlovačka županija ekonomski smjer?

Zamjenica županice poručila je da je primarno pitanje upisuju li učenici određene fakultete kako bi na kraju dobili diplomu ili kako bi zaista u budućnosti radili te poslove.

Zamjenica županice poručila je da je primarno pitanje upisuju li učenici određene fakultete kako bi na kraju dobili diplomu ili kako bi zaista u budućnosti radili te poslove.

U Karlovačkoj županiji već se duže vrijeme raspravlja oko upisne politike u srednje škole, a nedovoljno objašnjen angažman o ukidanju ekonomskog smjera doveo je do zbunjenosti roditelja i učitelja.

S obzirom na to, vijećnik Goran Ilić propitao je zamjenicu županice Vesnu Hajsan Dolinar sve detalje o mogućnosti ukidanja nekih programa i reorganizaciji te ponovnom spajanju Trgovačko-ugostiteljske i Ekonomsko-turističke škole te Prirodoslovne i Mješovito-industrijske obrtničke škole, izvještava KA portal.
 


VEZANO: Dodijeljeno 36 stipendija za studente iz lepoglavskog kraja


 

Velik broj suficitarnih zanimanja

 

Zamjenica županice poručila je da je primarno pitanje upisuju li učenici određene fakultete kako bi na kraju dobili diplomu ili kako bi zaista u budućnosti radili te poslove. Također je naglasila da je Karlovačka županija imala veliki broj suficitarnih zanimanja koja nisu vodila prema tržištu rada niti su pružala učenicima dovoljno znanja za kasniji upis na fakultet.

 

Uvođenje novih zanimanja

 

U županiju su nedavno otvorena nova zanimanja prema potrebi tržišta rada, a neka od njih su instalater kućnih instalacija u Slunju, vodoinstalater u Slunju, CNC-operater u Ogulinu, vozač motornog vozila, farmaceutski tehničar, opća gimnazija s nastavom na engleskom jeziku, medicinski tehničar u Ogulinu, modni tehničar u Dugoj Resi i tehničar posluživanja u Trgovačko-ugostiteljskoj školi.

Uz uvođenje novih zanimanja, novitet je i rotacija postojećih programa u Ekonomskoj školi, Trgovačko ugostiteljskoj školi, Prirodoslovnoj školi i Šumarskoj školi pa će učenici svake godine upisivati program koji je te godine na redu.

 

Kvalitetni obrazovni programi

 

Naglašeno je da ove godine neće doći do spajanja srednjih škola, a veća pozornost posvećuje se novom kurikulumu i otvaranju zanimanja koja će učenicima dati sva potreba znanja i vještine te mogućnost sigurnog zaposlenja.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA