LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka MZO-a

Fuchs ukida Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature zbog skandala s bodovima

Ministar Radovan Fuchs ukida povjerenstvo zaduženo za praćenje provođenja državne mature nakon što je jedna od članica neoporavdano dodavala bodove na državnoj maturi.

Ministar Radovan Fuchs ukida povjerenstvo zaduženo za praćenje provođenja državne mature nakon što je jedna od članica neoporavdano dodavala bodove na državnoj maturi.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs donio je odluku o ukidanju Povjerenstva za praćenje provođenja državne mature nakon što je otkriveno da je sedmero maturanata uspješno položilo ispit zato što su im namješteni bodovi, piše Večernji list.
Vezano: Na jesenskom roku mature učenicima dodani bodovi zbog kojih su položili ispite iz jezika
Ovim je skandalom narušena vjerodostojnost državne mature i poslana poruka koja odaje dojam da je u redu varati, iako se od učenika traži upravo suprotno. Naime, dok je njih 13 neopravdano dobilo bod ili dva više zahvaljujući Nedi Lesar, članici Povjerenstva i koordinatorici za ispite iz matematike, što je nekima bilo presudno za prolaz, drugima su se pritužbe odbacivale uz jednostavnu poruku da se ne prihvaćaju.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić još je uvijek na svojoj poziciji i negira da je riječ o dodavanju nezasluženih bodova te tvrdi da je riječ o proceduralnoj greški. Navodno su, prema dokumentu kojeg posjeduje Večernji list, još za vrijeme starog sastava Povjerenstva, koji je bio imenovan za vrijeme mandata ministrice Divjak, učenicima bili dodavani bodovi unatoč tome što su ispiti bili provjereni.
Vezano: Divjak: „Državna matura najsnažniji je antikorupcijski instrument upisa na visoka učilišta”
Također, kako doznaje Večernji list, u srpnju 2020. godine s Markom Košičekom na čelu Povjerenstva jednoj je učenici dodano 10 bodova nakon uloženog prigovora, što znači da su svi profesori koji su prethodno pregledavali taj ispit propustili uočiti tih 10 bodova. 
FOTO: STUDENTSKI.HR