LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slučaj potpisa na eseju

Fuchs o maturantici: Ne možemo izuzimati jednu osobu

Ministar obrazovanja poručio je kako se ne može izuzimati jedna osoba jer to ne bi bilo fer.

Ministar obrazovanja poručio je kako se ne može izuzimati jedna osoba jer to ne bi bilo fer.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je danas kako ključ cijele priče maturantice koja je diskvalificirana s državne mature zbog potpisa na eseju leži u otkrivanju identiteta i NCVVO-u ne kani ništa naređivati, već očekuje da prođe kroz akte i donese promjene ako su potrebne, prenosi HRT.

- Ključ cijele priče leži u otkrivanju identiteta. Ne kanim naređivati ili tražiti išta nego očekujem da će NCVVO sjesti i proći kroz sve akte i donijeti potrebne promjene i zaključke, ako ih treba donositi, i istumačiti cijelu priču - rekao je Fuchs na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Poručio je kako se ne može izuzimati jedna osoba jer to ne bi bilo fer. Fuchs je naglasio kako je siguran da će se maturantica upisati na fakultet najesen, jer uvijek ostane dovoljan broj mjesta.

- Čini mi se da je to dekan Muzičke akademije i izjavio, da će ona moći pristupiti najesen ispitu, jer nisu popunili sva mjesta, poručio je Fuchs i dodao da ne možemo izuzimati jednu osobu. 

Maturu je ove godine polagao 28.451 pristupnik, od kojih su se 24 potpisala imenom i prezimenom, što pravilnik o polaganju ne dopušta.

Na pitanje treba li mijenjati pravilnik kako takva pogreška ne bi bila eliminacijska, Fuchs je odgovorio da pravilnike treba mijenjati kada se utvrdi da nešto može biti bolje. Također je poručio kako neće iznositi svoje mišljenje o konkretnom slučaju.

- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) mora ostati neovisna institucija, naglasio je, kako bi se maksimalno zadržala anonimnost onih koji polažu maturu kako ne bi bilo pritiska niti utjecaja na moguće rezultate.

FOTO: STUDENTSKI.HR