LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
100. obljetnica rada

FSB proslavio rođendan, između ostalog potpisivanjem ugovora za građevinske radove vrijedne gotovo 38 milijuna kn

Tjedan u kojem se slavilo 100 godina fakulteta upotpunilo je svečano potpisivanje ugovora za građevinske radove u sklopu FSB-ovog infrastrukturnog projekta pod nazivom Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA čija vrijednost doseže gotovo 38 milijuna kuna. 

Tjedan u kojem se slavilo 100 godina fakulteta upotpunilo je svečano potpisivanje ugovora za građevinske radove u sklopu FSB-ovog infrastrukturnog projekta pod nazivom Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA čija vrijednost doseže gotovo 38 milijuna kuna. 

Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu proteklog je tjedna bio središte raznih zanimljivih zbivanja. Njima je obilježena 100. obljetnica djelovanja jednog od najprestižnijih i najboljih tehničkih fakulteta u Hrvatskoj.

Program je otvoren Balom strojara kojem su nazočili zaposlenici i alumniji Fakulteta, uvaženi gosti Sveučilišta u Zagrebu te brojni poslovni suradnici i prijatelji FSB-a. Završna svečanost održana je tjedan dana kasnije, pred više od 600 uzvanika među kojima je i rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras, prorektori Sveučilišta, dekani ostalih sastavnica Sveučilišta te ugledni gospodarstvenici.

Uz potporu gotovo pedeset istaknutih kompanija od iznimne važnosti za hrvatsko gospodarstvo, programi Dani karijera i Career Speed Dating omogućili su njihovo povezivanje sa zainteresiranim studentima ovoga Fakulteta, koji su danas jedni od najtraženijih kadrova na tržištu rada. Studenti su pak svoj rad predstavili na Sajmu studentskih udruga koji je ove godine okupio rekordan broj studentskih udruga – njih čak 16.  Gosti su se mogli slikati s reptilom, izmjeriti šećer u krvi i krvni tlak, natjecati se u skidanju kotača formule ili tek popiti kavu.

Održana je i radionica Hack the Future: Engineering a Sustainable and Flourishing Society for Croatia koja je okupila zanimljivu kombinaciju sudionika iz redova državne uprave, gospodarstva, studentskih udruga te domaćih i stranih znanstvenika. Iz programa također izdvajamo tribinu Moja alumni priča na kojoj je svoja iskustva podijelio jedan od najistaknutijih menadžera u Hrvatskoj – diplomirani inženjer strojarstva Damir Vanđelić. Svi zainteresirani mogli su se pridružiti obilasku Fakulteta u sklopu Dana otvorenih vrata na kojem su zainteresiranim posjetiteljima predstavljeni: Formula Student, Laboratorij za konstruiranje, Laboratorij za motore i vozila, Laboratorij za projektiranje izradbenih i montažnih sustava, Laboratorij za automatiku i robotiku te Laboratorij za zavarivanje.

Dan projekata održao se prvi put s ciljem povezivanja znanstvenika FSB-a i gospodarstvenika iz 40-ak kompanija. Inače, u 2019. godini FSB je sudjelovao u 60 projekata, od čega 63% čine projekti financirani iz međunarodnih izvora. Većina projekata financirana je iz programa Obzor 2020 (18 milijuna kuna) i Europskog fonda za regionalni razvoj – EFRR (123 milijuna kuna). Pri tome je važno naglasiti da je FSB koordinator dvaju projekata financiranih iz programa Obzor 2020, četiri projekta iz EFRR-a te jednog INTERREG projekta. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 166 milijuna kuna (FSB-ov proračun).

Tjedan je upotpunilo svečano potpisivanje ugovora za građevinske radove u sklopu FSB-ovog infrastrukturnog projekta pod nazivom Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA čija vrijednost doseže gotovo 38 milijuna kuna. 

– Naš je moto vrlo jednostavan: FSB želi biti, FSB može biti i FSB jest svakim danom sve bolji u svim područjima svog djelovanja te od svog osnutka do danas doprinosi razvoju društva u cjelini. – izjavio je tom prilikom dekan prof. dr. sc. Dubravko Majetić.

U 100 godina djelovanja FSB je iznjedrio 18 400 inženjera, 894 magistra znanosti i specijalista struke te 551 doktora znanosti. Kao obrazovna institucija on pruža edukaciju koja prati svjetske trendove tehničkog područja, dok je znanstveni rad njegovih zaposlenika cijenjen i priznat u svijetu, čemu su dokaz dostignuća objavljena u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima.

FOTO: FSB