LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvi hrvatski digitalni popis stanovništva

Evo kako će izgledati digitalni popis stanovništva u rujnu

Ovogodišnji redovni popis stanovništva odvijat će se u dvije faze, a u prvoj fazi, koja traje od 13. do 26. rujna, građani će se samostalno moći upisati na platformi e-Građani.

Ovogodišnji redovni popis stanovništva odvijat će se u dvije faze, a u prvoj fazi, koja traje od 13. do 26. rujna, građani će se samostalno moći upisati na platformi e-Građani.

Redoviti popis stanovništva, koji Državni zavod za statistiku provodi svakih deset godina, ove će se godine provoditi tijekom rujna i listopada. Po prvi put u Hrvatskoj moći će se provesti i putem interneta, preko sustava e-Građani.

Popis će se odvijati u dvije faze, a u prvoj fazi, koja traje od 13. do 26. rujna, građani će se samostalno moći upisati na platformi e-Građani. Za svako kućanstvo jedna osoba ispunjava sve podatke uime svih ukućana. Nakon što se popisnica preda i zaključa, ističu iz Državnog zavoda za statistiku, neće biti moguće dodavati dodatne članove kućanstva i izmjenjivati upisane podatke. 

Upitnik se sastoji od identifikacijskih podataka, podataka o kućanstvu, podataka o stanu te podataka o osobama. 

Samopopisivanju stanovništva bit će moguće pristupiti na stranici popisa, gdje će biti dostupna poveznica za samopopisivanje koja vodi na sustav e-Građani. Sustav će tražiti neku od sigurnosnih vjerodajnica i autentifikaciju. Studenti tom koraku mogu pristupiti sa svojim AAI identitetom

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti samo jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču pri terenskom popisivanju.

Oni koji ne pristupe popisu stanovništva internetski, morat će to obaviti tijekom druge faze, kada će popisivači stanovništva terenski popisivati stanovništvo.
FOTO: UNSPLASH