LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Školstvo

Državna matura prošla besprijekorno, kaže ravnatelj NCVVO-a

Iako nije bilo većih incidenata poput krive podjele ispita, manjih incidenata bilo je.

Iako nije bilo većih incidenata poput krive podjele ispita, manjih incidenata bilo je.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović izvijestio je jučer, po završetku ljetnog roka ovogodišnje državne mature, kako je provedba ispita prošla besprijekorno, a sudjelovalo je oko 29 000 pristupnika, prenosi HRT.

Matura je započela 31. svibnja pisanjem ispita iz materinskih jezika nacionalnih manjina, a završila je danas, 27. lipnja obveznim ispitom iz matematike na objema razinama. Od oko 29 000 prijavljenih maturanata, gimnazijalaca je bilo oko 12 000.

– Po svemu onome što smo dobili u ovih mjesec dana kao povratnu informaciju, prije svega od školskih ispitnih povjerenstava i ispitnih koordinatora, državna matura je doista prošla besprijekorno. Nije bilo nikakvih poteškoća u dostavi ispita, u povratu, niti u podjeli – rekao je Filipović. 

– Za sada je još uvijek nepoznanica s kojim su uspjehom učenici uspjeli riješiti svoje ispite s obzirom na to da će privremeni rezultati biti poznati tek 11. srpnja – dodao je.

Filipović je rekao kako su dobili samo jednu dojavu o neovlaštenom i nedopuštenom korištenju mobitela na ispitu iz eseja iz hrvatskog jezika prošlog petka.

– To je znatno manje nego što je bilo u prethodnim godinama, primjerice prošle godine bilo je dvadesetak dojava – istaknuo je.

Nije dosad bilo ni dojava o prepisivanju na ispitima, iako još nisu dobili povratne informacije za sve predmete.

STEM područja i društvene znanosti i ove su godine bili među najtraženijim izbornim predmetima. Fizika je bila najpopularnija, a slijede biologija, politika i gospodarstvo, kemija, psihologija, informatika i likovna umjetnost.

Ispiti su se polagali tijekom pet tjedana. Maturanti će prve rezultate znati 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će im poznati 18. srpnja, dok će svjedodžbe dobiti 20. srpnja.

Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.
FOTO: PIXABAY