LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Maraton karijera

Dr. sc. Antonia Ressler: „Uz predan rad, znatiželju i ljubav prema znanosti uspjeh neće izostati.”

Mlada hrvatska znanstvenica i dobitnica prestižne stipendije L'Oreal-UNESCO Za žene u znanosti dr. sc. Antonia Ressler u srijedu, 26. svibnja u 19:00 održat će predavanje Znanost kao karijera u okviru ovogodišnjeg Maratona karijera.

Mlada hrvatska znanstvenica i dobitnica prestižne stipendije L'Oreal-UNESCO Za žene u znanosti dr. sc. Antonia Ressler u srijedu, 26. svibnja u 19:00 održat će predavanje Znanost kao karijera u okviru ovogodišnjeg Maratona karijera.

Na drugom nas predavanju ovogodišnjeg Maratona karijera očekuje dr. sc. Antonia Ressler, bivša studentica i trenutna zaposlenica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i dobitnica prestižne stipendije L'Oreal-UNESCO Za žene u znanosti. Zanimljivo predavanje pod nazivom Znanost kao karijera ova će mlada znanstvenica održati u srijedu, 26. svibnja 2021, u 19:00 preko platforme Zoom.

Ususret predavanju za portal Studentski.hr otkrila je više o svojim početcima, trenutnoj karijeri te planovima za budućnost.

Možete li nam reći tko je zaslužan za razvijanje vaše ljubavi prema kemiji? Što vas je najviše privuklo prema toj grani znanosti?

– Kemiju sam zavoljela još u srednjoškolskim danima zbog kemijskih grupa koje su se održavale subotama u organizaciji profesorice Sanje Mikulić, gdje sam uživala u mogućnosti da samostalno izvodimo i kreiramo pokuse. Zbog kemijskih grupa interes za kemiju rastao je iz godine u godinu te sam nakon gimnazije odlučila upisati Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, studij Kemija i inženjerstvo materijala. Na moju sreću voditeljica laboratorijskih vježbi iz kolegija Fizikalna kemija bila je docentica dr. sc. Anamarija Rogina koja me usmjerila u područje znanosti i zarazila znatiželjom i ljubavlju prema istraživanju. Istraživački rad u području materijala ispunjava me jer svoje ideje i zamisli mogu provesti u djelo, što je izrazito kreativan proces.

Kao svaka mlada i uspješna osoba vjerujemo da ste se ponekad susreli s poteškoćama i problemima u radu. Možete li nam reći na koji ste ih način prevladali, ako je do njih došlo?

– Ne mogu navesti posebno određenu prepreku u dosadašnjem znanstvenom radu. Na sve poteškoće gledam kao na dio posla i nove izazove. Kada dođem do određenog znanstvenog problema, za koji je ponekad potrebno i par mjeseci da se savlada, pokušavam zadržati entuzijazam i vjerujem da će ishod biti pozitivan.

Jedna ste od dobitnica prestižne stipendije L'Oreal-UNESCO Za žene u znanosti. Možete li našim čitateljima reći kako je to biti znanstvenica u Hrvatskoj? Jesu li na našem području žene u znanosti manje zastupljene od muškaraca i razlikuje li se situacija od one u svijetu?

– Smatram da su žene izrazito zainteresirane za znanstveno područje što pokazuju pozitivne brojke u Hrvatskoj, gdje se znanošću bavi oko 50% žena što nas stavlja na sam vrh u svijetu. Izrazito me veseli i činjenica da je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije od ukupnog broja upisanih na doktorski studij u ovoj akademskoj godini taj postotak čak i veći te iznosi oko 60%, usprkos tome što se radi o tehničkom fakultetu. Iako možemo biti više nego zadovoljni pozitivnim brojkama u Hrvatskoj, smatram da bismo trebali raditi na poboljšanju statusa i vidljivosti žena u znanosti. 

Svoje ste školovanje započeli u Hrvatskoj. Planirate li ostati na ovim prostorima ili ćete možda karijeru nastaviti u inozemstvu?

– Svakako mi je želja nastaviti karijeru u znanosti te pri tome ostati u Hrvatskoj koja je ulagala u moje dosadašnje školovanje. Međutim, zasigurno ću pokušati ostvariti dodatna stručna usavršavanja u inozemstvu.

U ovom trenutku aktualne borbe protiv koronavirusa većina se nas okrenula znanstvenicima i željno iščekujemo rješenje koje će nam osigurati povratak u normalu. Zašto je važno kontinuirano ulagati u znanost i poticati rad znanstvenika diljem svijeta, a ne samo u trenutcima krize poput trenutne, vezane uz epidemiju koronavirusa?

– Znanost dugoročno spašava živote i poboljšava njihovu kvalitetu te potiče industrijski razvoj i ekonomiju. Pandemija koronavirusa upozorenje je kako se bolesti razvijaju te da moramo poboljšati svoja znanja i sposobnost u njihovom razumijevanju i suzbijanju. Kako bi se to ostvarilo, potrebno je ulagati u znanost, obuku znanstvenika i opremanje laboratorija. S obzirom na društveni povrat, ulaganje u znanost više je nego isplativo, iako istraživanja zahtijevaju određeno vrijeme kako bi rezultati i dobrobiti bili vidljivi.

Za kraj, što biste poručili mladima koji se namjeravaju baviti znanošću u Hrvatskoj?

– Za sve mlade koji razmišljaju o karijeri u znanosti htjela bih poručiti kako je to prekrasan posao u kojem možete izraziti svoju kreativnost i vlastite ideje provesti u djelo. Uz predan rad, znatiželju i ljubav prema znanosti uspjeh neće izostati. Neka hrabro ustraju u svojoj želji, strpljivo grade svoje znanje i kompetencije kako bi u budućnosti radili ono što ih ispunjava. 

Ostatak puta mlade znanstvenice dr. sc. Antonije Ressler Od faksa do karijere i natrag moći ćete čuti u srijedu, 26. svibnja u 19 sati na predavanju u okviru projekta Maraton karijera. Više informacija i obrazac za prijavu možete pronaći na Facebook događaju

FOTO: CERM