LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kućni ljubimci

Dok obitelji odlaze na skijanje, skloništa postaju sve krcatija napuštenim ljubimcima

Prijatelji za zaštitu životinja i Mreža za zaštitu životinja upozoravaju građane da ne napuštaju svoje kućne ljubimce zbog odlaska na skijanje ili iz drugih razloga.

Prijatelji za zaštitu životinja i Mreža za zaštitu životinja upozoravaju građane da ne napuštaju svoje kućne ljubimce zbog odlaska na skijanje ili iz drugih razloga.

Najavljeno je da će oko 70 000 Hrvata ovaj vikend provesti na skijanju i dok oni ondje uživaju u rekreaciji, toploj čokoladi, kuhanom vinu i ostalim užicima, velik broj kućnih ljubimaca završit će na ulici, javljaju iz udruge Prijatelji životinja i Mreže za zaštitu životinja.

Ostavite li svoje kućne ljubimce na ulici, prijeti im opasnost od smrzavanja, gladi, ali i od prometnih nesreća i udaraca automobila. Najveći je problem neprovođenje zakonske obveze kontrole razmnožavanja životinja – to što se psi i mačke ne kastriraju te na svijet dolaze neželjeni štenci i mačići koji umiru u mukama ili traže spas u skloništima koja su prepuna kako trudnih ženki tako i novorođenih beba za koje se očajnički traži dom.

– Kupovanje životinja umjesto udomljavanja također znatno pogoršava situaciju i često životinje poklonjene za pod bor, što je iznimno nezreo čin, već kod odlaska na skijanje postaju problem jer njegovi novi ljudi ne znaju što će s njim. Pored toga životinje nisu artikli i ne bi ni trebale biti predmetom trgovine. – navode Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja.

Ako ništa od do sada spomenutoga još nije izazvalo emocije kod vas, nedavni događaj o kojemu izvještavaju, a prema kojemu je na Novu godinu ispred zagrebačkog skloništa u Dumovcu ostavljena kutija s 11 dvomjesečnih štenaca zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima, pogotovo kada znate da su oni još i dobro prošli s obzirom na one životinje koje završe na ulici, bez ikoga tko će se pobrinuti za njih.

Mreža za zaštitu životinja podsjeća da je kazna za napuštanje životinje te nezbrinjavanje mladunčadi vlastitih kućnih ljubimaca od 15 do 30 tisuća kuna prema Zakonu o zaštiti životinja, a izbjegavanje označavanja pasa mikročipom kažnjivo je sa šest tisuća kuna.

Ni skijanje ni išta drugo ne može biti opravdanje za neodgovorno skrbništvo i napuštanje životinja, dodaju Prijatelji životinja. Popis skloništa, prednosti kastracije te razlozi za udomljavanje umjesto kupnje nalaze se na poveznici.

FOTO: PIXABAY