LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osvrt na skandal

Divjak: „Državna matura najsnažniji je antikorupcijski instrument upisa na visoka učilišta”

Nakon, prema mišljenju bivše ministrice Divjak, najvećeg skandala na državnoj maturi, potrebno ju je zaštiti od unutarnjih neprijatelja.

Nakon, prema mišljenju bivše ministrice Divjak, najvećeg skandala na državnoj maturi, potrebno ju je zaštiti od unutarnjih neprijatelja.

Nedavno je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje pogodio skandal zbog navodnog dodavanja dodatnih bodova određenim ispitanicima na državnoj maturi zbog kojih su neki od njih uspješno položili ispite. Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na svojem se Facebooku osvrnula na cijelu situaciju i naglasila da je državnu maturu potrebno zaštititi od „unutarnjeg neprijatelja“.
Vezano: Na jesenskom roku mature učenicima dodani bodovi zbog kojih su položili ispite iz jezika
Prema njezinom mišljenju matura je najsnažniji antikorupcijski instrument upisa na visoka učilišta i najvažniji alat vanjskog vrednovanja srednjeg, pa i osnovnog, obrazovanja. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:
– Kako zaštiti državnu maturu od „unutarnjih neprijatelja“?

Državna matura najsnažniji je antikorupcijski instrument upisa na visoka učilišta i najvažniji alat vanjskog vrednovanja srednjeg, pa i osnovnog, obrazovanja. Unatoč brojnim manjkavostima, izbora nema i državna matura treba se zaštiti. 

Ovoga puta, prije svega od „unutarnjeg neprijatelja“. Ozbiljna sumnja u dodavanje bodova za netočne odgovore je najveći skandal državne mature od kada je uvedena. Posebno jer je sumnja da su taj netransparentni postupak provele i pokušale zataškati osobe koje bi trebale voditi sustav bez i najmanje mrlje, jer o njemu maturantima ovisi budućnost. Da ne govorimo o tome koliko se traži od maturanata da pošteno rade i ne varaju, a onda ovo. 

Danas se sastaje Upravno vijeće koje odjednom ima informacije da je situacija ozbiljna, a navodno te informacije nije imalo u proteklih 7 mjeseci koliko se odvijala drama daleko od očiju javnosti. Međutim, ovo Upravno vijeće se sastaje bez dva člana koji su zbog osobnog i profesionalnog integriteta dali ostavke. 

Ravnateljica se pokušava skrivati iza paragrafa, procedura i nejasnoća u pravnim aktima, ali ništa ne može prikriti činjenicu da su netočni odgovori priznavani kao da su točni suprotno ključu za točne odgovore koji je javno objavljen. Tako se nekima omogućilo da polože maturu u jesenskom roku 2020. Neki drugi maturanti koji se nisu „žalili“, a nisu položili maturu, nemaju na jednaki način „priznat odgovor“. 

U Europskim fondovima su bili planirani (2020.) deseci milijuna kuna za poboljšanje postojeće državne mature i njezinu prilagodbu novim kurikulumima kao i digitalizaciju u dijelu koji je prihvatljiv. Za ovakve zahvate dobili smo i preliminarnu suglasnost Europske komisije, a postoje i druge države članice od kojih možemo učiti. 

Umjesto svega toga – mrak. Prema mojim informacijama od toga se odustaje, ali se zato "uređuje" sustav na "domaći" način. 

Nadam se stoga da će danas članovi Upravnog vijeća barem smoći dovoljno snage da razriješe ravnateljicu i omoguće upravni nadzor MZO-a i zatraže intervenciju DORH-a. 

Sljedeći korak treba biti osuvremenjivanje i promjene državne mature kao što je i planirano 2020., ali uz uvjet da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ipak vode poštene i stručne osobe.
FOTO: FACEBOOK / BLAŽENKA DIVJAK