LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dugoročna vremenska prognoza

DHMZ objavio sezonsku prognozu: evo kakvo nas vrijeme očekuje ove zime

Ako je vjerovati dugoročnoj prognozi, zima 2022./2023 bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla (hladna).

Ako je vjerovati dugoročnoj prognozi, zima 2022./2023 bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla (hladna).

Čini se kako je pred nama još jedna iznadprosječno topla zima. Iz Državnog hidrometeorološkog saveza ovog su tjedna objavili sezonsku prognoza za zimu koja kalendarski počinje 21. prosinca, dok je klimatološki ovo godišnje doba započelo s današnjim danom.

Kako javlja meteorološka služba, zima 2022./2023. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla (hladna) uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. 

Ako promatramo odvojeno mjesece i odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, tada je vjerojatnost za pozitivno odstupanje veća u prosincu te osobito veljači nego u siječnju, kada je moguća temperatura oko prosjeka, ili čak ponegdje malo niža od toga. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina - stoji na službenoj stranici DHMZ-a.

Što se tiče količine oborina, očekuje se da će ona biti oko prosjeka ili nešto veća, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. U hladnom dijelu godine, u dugoročnim prognozama, nije moguće utvrditi tip oborine te iz toga razloga nije poznato hoćemo li ove godine napokon imati bijeli Božić ili će blagdani biti obilježeni kišnim vremenom.
FOTO: PIXABAY