LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prosvjed podrške učiteljima

Deseci tisuća učitelja, učenika, studenata i građana izišli su na ulice s jednom željom – boljim obrazovanjem

Na prosvjedu „Borba za dostojanstvo”, koji se održao u ponedjeljak, 25. studenog, u 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, preko 40 000 učitelja, učenika, studenata, roditelja i ostalih građana poručilo je Vladi da ispuni zahtjeve prosvjetnih djelatnika.

Na prosvjedu „Borba za dostojanstvo”, koji se održao u ponedjeljak, 25. studenog, u 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, preko 40 000 učitelja, učenika, studenata, roditelja i ostalih građana poručilo je Vladi da ispuni zahtjeve prosvjetnih djelatnika.

Štrajk prosvjetara u osnovnim i srednjim školama traje već trideset dana. Školskom se štrajku, kao što smo pisali, pridružio i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja zbog čega ne radi nenastavno osoblje na fakultetima. Budući da cirkularni štrajk po školama nije urodio plodom, učiteljski su se sindikati odlučili za generalni štrajk do ispunjena zahtjeva za povećanjem koeficijenta, a da su ozbiljni, pokazali su prosvjedom koji se održao u ponedjeljak, 25. studenog, na glavnom zagrebačkom trgu. 

Na prosvjed su ih svih krajeva Hrvatske pristigli autobusi puni učitelja i nastavnika. Već je od 11 sati promet u užem centru grada zaustavljen, a na Trg bana Josipa Jelačića iz svih su se smjerova krenule slijevati rijeke prosvjetnih djelatnika sa samo jednom misijom – pokazati da im je dosta degradacije i da neće stati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. 

U 12 su se sati Trgom zaorile note akademske himne Gaudeamus, čime je prosvjed službeno započeo. Nakon toga okupljenima su se obratili Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Marin Miletić, vjeroučitelj iz riječke Prve sušačke gimnazije, Saša Ceci, fizičar s Instituta Ruđer Bošković u ime Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, Ivana Valjak Ilić iz Nastavnici organizirano te Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. 

Izvor: Studentski.hr; Prosvjedu se pridružio i Klub studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Njihove poruke bile su jasne: nastavnici ne štrajkaju samo kako bi imali veće plaće, štrajkaju kako bi im se povećao koeficijent, čime bi im se, osim simboličnog dodatka na visinu plaće, ukazalo na to da nešto vrijede ovom društvu. Nastavnici štrajkaju, kako je poručila Sanja Šprem, jer im je dosta marginaliziranja obrazovanja i uništavanja budućnosti naše djece. Nastavnici štrajkaju jer su nezadovoljni svojim materijalnim i društvenim statusom i podcjenjivanjem njihove struke. Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, također je govorio o podcjenjivanju nastavničke struke. Istaknuo je kako mu je dosta toga da se svi petljaju u posao nastavnika i neuko ih kritiziraju govoreći da rade nekoliko sati dnevno i imaju pola godine godišnjeg.

S bine je također poručeno da bi svaki učitelj radije danas bio u učionici, ali da su se okupili kako bi izgradili bolje društvo, ne samo za sebe, nego za sve nas. Poručili su da im je dosta toga da se učiteljima uvijek prvima uzima i zadnjima daje te kako se ne planiraju predati. 

Prosvjedu su se, osim prosvjetnih djelatnika, priključili brojni učenici, roditelji, građani i studenti. Službene procjene o točnom broju okupljenih nema, ali organizatori procjenjuju kako se okupilo preko 40 000 ljudi. Ovim je prosvjedom često podijeljeno i politički pasivno hrvatsko društvo još jednom pokazalo kako se može ujediniti u zajedničkom cilju – boljem obrazovanju

FOTO: STUDENTSKI.HR