LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci Stožera civilne zaštite RH

Danas 134 nova slučaja zaraze, ugostitelji razmatraju otvaranje kafića i restorana

Među 2423 testiranih u Hrvatskoj su od jučer zabilježena 134 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ugostitelji razmišljaju o prosvjedu.

Među 2423 testiranih u Hrvatskoj su od jučer zabilježena 134 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ugostitelji razmišljaju o prosvjedu.

U protekla 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je, prema podacima Stožera civilne zaštite RH, broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519. Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 138.
Vezano: Moglo bi biti popuštanja mjera u području sporta, obrazovanja i ugostiteljstva
Od jučer su preminule 32 osobe, a oporavilo se njih 579. Od veljače 2020. preminulo je ukupno 4859 ljudi, dok se u tom razdoblju oporavilo 221 676. Do danas je ukupno zabilježeno 229 054 slučajeva zaraze novim koronavirusom Ukupno je testirano 1 156 456 ljudi, od toga 2423 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno njih 15 109. 

Zbog najava da će se ugostiteljskim objektima vjerojatno dozvoliti samo prodavanje kava i ostalih napitaka za van, ugostitelji razmišljaju o prosvjedu, odnosno otvaranju objekata na svoju ruku.
– Najgore bi bilo da se nešto otvori i da onda okolnosti natjeraju na ponovno zatvaranje. Treba još vidjeti što će biti s novim sojevima i s cjepivom. Ostajemo na racionalnom ponašanju, ovo nije trenutak kada možemo ići s većim popuštanjima. Brojevi moraju ići dolje. Što se više ljudi zarazi veće su šanse za mutacije, nije slučajno da se o mutacijama razgovara na razini EU. – rekao je ministar Davor Božinović.
Trenutno su najveći problem cjepiva jer je Hrvatskoj uskraćeno oko 13 560 Pfizerovih u naredna četiri tjedna, čime je otežano docjepljivanje već cijepljenih građana.
– Količine koje obećava AstraZeneca su puno veće nego Pfizerove, prva je sredinom drugog mjeseca. Mi razmišljamo što napraviti ako bi se ovakve male isporuke nastavili, ali još se nadamo da će se isporuke povećati, da će farmaceutska industrija popraviti ovo što je smanjila isporuke za sve države pa tako i za Hrvatsku. – rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.
FOTO: PIXABAY