LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagreb

Dan otvorenog trga: osam institucija na Trgu maršala Tita pozdravlja otvorenje Muzičke akademije

Po prvi puta u povijesti, devet institucija smještenih na Trgu maršala Tita istovremeno će otvoriti vrata građanima i darovati im različite programe unutar svojih prostora, ali i na otvorenom prostoru trga.

Po prvi puta u povijesti, devet institucija smještenih na Trgu maršala Tita istovremeno će otvoriti vrata građanima i darovati im različite programe unutar svojih prostora, ali i na otvorenom prostoru trga.

Svečano predstavljanje nove zgrade Muzičke akademije održat će se 30. rujna na Trgu maršala Tita.

Po prvi puta u povijesti, devet institucija smještenih na Trgu maršala Tita istovremeno će otvoriti vrata građanima i darovati im različite programe unutar svojih prostora, ali i na otvorenom prostoru Trga.

U tome će im se pridružiti i glazbenici Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Zbora HRT-a i niz istaknutih hrvatskih umjetnika.

Uz Muzičku akademiju, radi se o sljedećim institucijama: Hrvatsko narodno kazalište, Akademija dramske umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Hrvatski školski muzej,  Rektorat – Sveučilište u Zagrebu i Pravni fakultet.

Bila nam je želja da ovome gradu predstavimo sve što se i inače događa na Trgu maršala Tita i da njome na neki način otvorimo jesensku sezonu grada, poručila je Dubravka Vrgoč, intendantica HNK i jedna od inicijatora ove manifestacije.

Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević kazao je kako je, od kad je prije 120 godina otvorena zgrada HNK-a, otvorenje Muzičke akademije prvi značajan događaj te vrste u Zagrebu. 

Program manifestacije Dan otvorenog trga počinje u 11 sati ujutro svečanim otvaranjem Muzičke akademije, uz slikanje milenijske fotografije svih glazbenika grada Zagreba. Nakon toga će na lokacijama Trga – Zdencu života, livadama oko HNK-a i ispred njega, pred Muzičkom akademijom i drugdje biti upriličen niz izvedbi umjetnika i zaposlenika svih institucija na Trgu.

Njima će se pridružiti i orkestar Zagrebačke filharmonije te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a koji će na Zdencu života, zajedno s Orkestrom HNK-a i solistima Opere, u 12 sati kratkim nastupom otvoriti izvedbeni dio programa.

U programu, koji redateljski potpisuje Anica Tomić, a dramaturški Jelena Kovačić, sudjelovat će i drugi istaknuti umjetnici pa će se tako na Zdencu života LADU pridružiti umjetnici Alen i Nenad Sinkauz. U MUO-u će biti upriličena glazbena najava izložbe talijanskog baroknog slikara Giovannija Francesca Barbieria, a učenici grafičkog i slikarskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna imat će slikarske akcije i slično.

Manifestaciju prati i bogat popratni program obilazaka institucija Trga koji će se održavati svaki puni sat od 13 do 17 sati, dok će u Kazališnoj kavani Kavkaz u 13, 15 i 17 sati biti organizirane „Kavice s čelnim ljudima institucija”.

Sve završava velikim koncertom zagrebačkih Filharmoničara u 19 sati ispred same zgrade Muzičke akademije.

Vrgoč je dodala kako je želja da Dan otvorenog trga bude manifestacija koja će ubuduće otvarati jesensku sezonu grada Zagreba.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR