LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Okrugli stol u organizaciji SSMH-a

Članovi HDZ-a, SDP-a i Mosta raspravljaju o utjecaju koji je COVID-19 ostavio na studente i mlade

O mladima u postpandemijskom kontekstu raspravljat će predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH Tanja Herceg, predsjednica Foruma mladih SDP-a Biljana Gaća, predsjednik mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, ekonomistica sa ZŠEM-a Vedrana Pribičević te Marin Miletić iz Mosta.

O mladima u postpandemijskom kontekstu raspravljat će predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH Tanja Herceg, predsjednica Foruma mladih SDP-a Biljana Gaća, predsjednik mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, ekonomistica sa ZŠEM-a Vedrana Pribičević te Marin Miletić iz Mosta.

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online okrugli stol pod nazivom Što s mladima? – Utjecaj COVID-a-19 na mlade u Hrvatskoj koji će se održati u srijedu, 3. lipnja 2020, s početkom u 18 sati. Svi zainteresirani moći će ga pratiti besplatno na Facebook stranici organizatora i na YouTube kanalu

Na okruglom stolu sudjelovat će: predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH Tanja Herceg, predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske Biljana Gaća, predsjednik mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, ekonomistica sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa Vedrana Pribičević te Marin Miletić s MOST nezavisnih lista. 

– Pandemija COVID-19 donijela je mnoge promjene u našu svakodnevnicu, a posljedice pandemije pokazat će se tek u nadolazećem razdoblju. Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku, a čije će posljedice biti teže od onih uzrokovanih krizom 2008. godine. Mladi nisu jedina skupina u društvu koja će biti pogođena nadolazećom ekonomskom i društvenom krizom, ali poučeni iskustvom 2008. godine mladi će zbog nedostatka radnog iskustva i smanjenih kompetencija biti dodatno ugroženi posljedicama ove krize. – poručuju iz SSMH-a.

Posljedice prethodne krize, podsjećaju, sežu od gubitaka radnih mjesta, kako mladih tako i članova njihovih obitelji, preko nemogućnosti zapošljavanja nakon završenog formalnog obrazovanja pa sve do povećanog broja onih koji su bili primorani odustati od daljnjeg obrazovanja. Također, Hrvatska je nakon gospodarske krize 2008. godine bila suočena sa zabrinjavajućim brojkama iseljavanja te povećanim brojem mladih s devijantnim ponašanjem i s problemima s mentalnim zdravljem.

– Trenutno je u Hrvatskoj prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 159 234 registriranih nezaposlenih, od čega je mladih do 29 godina 43 776. Prema određenim procjenama nezaposlenost u Europi udvostručit će se u idućih nekoliko mjeseci, a 59 milijuna radnika i radnica u Europi osjetit će posljedice krize. Mladi, odnosno radnici mlađi od 25 godina, imaju gotovo trostruko veću šansu da izgube posao u odnosu na radnike starije od 25 godina zato što čine gotovo trećinu zaposlenih u najteže pogođenim sektorima, pri čemu su studenti koji rade uz fakultet izostavljeni iz računice. – dodaju iz organizacije.

Svjetski savez mladih Hrvatska poručuje kako je važno na vrijeme otvoriti konstruktivnu javnu raspravu o mogućim rješenjima, preduvjetima i mjerama koje bi vladajuće strukture trebale poduzeti kako bi se spriječio najcrnji scenarij i mladima u Hrvatskoj omogućila dostojanstvena i perspektivna budućnost.

FOTO: UNSPLASH